Dacă îți place vinul și bei regulat, trebuit să-ți spunem că ești printre cei care au băut anul trecut 23,4 miliarde de litri de vin. La nivel mondial s-a făcut un clasament cu cei mai mari băutori de vinuri, România regăsindu-se și ea în acest top. Consumul de vinuri a crescut, mai spun analiștii din această piață, și în 2021.
Un nou raport a constatat că consumul global de vin a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Doar câteva țări au băut cel mai mult. Pe de altă parte, există un stat care „depășește cu ușurință” consumul mondial de vin, potrivit unei organizații internaționale a vinului.
Decanter are raportul anual al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Din cercetările lor, OIV estimează că la nivel mondial, lumea a băut 23,4 miliarde de litri de vin în 2020. În timp ce raportul indică o scădere a producției și consumului de vin între 2019 și 2020, există câteva țări care au menținut consumul stabil, sau chiar au ridicat consumul de vinuri anul trecut.
Dintre națiunile clasate de Decanter, consumul de vinuri chinezești a înregistrat de fapt una dintre cele mai drastice schimbări. Organizația spune că a scăzut cu o rată de 17,4% față de 2019.
OIV a raportat că acesta a fost al treilea an consecutiv de „scădere accentuată” a consumului de vinuri în rândul chinezilor. Se știe că vinul este o muncă plină de dragoste pentru spanioli, dar pe plan intern, sondajul a constatat că în Spania consumul de vinuri a scăzut cu 6,8%.
Când te gândești la țări care își iubesc vinul, probabil că te gândești la Franța. Nici măcar pandemia nu a afectat consumul de vinuri al Franței.
Acesta s-a menținut la o rată la nivel național de aproximativ 2,5 miliarde de litri atât în 2019, cât și în 2020. Asociația Americană a Economiștilor Vinului (AAWE) a declarat într-un tweet la începutul acestui an că, în 2018, francezii a băut 50,2 litri de vin pe cap de locuitor.
Venerată pentru regiunile sale viticole precum munții Kaiserstuhl, Germania a fost una dintre țările care a cunoscut o tendință ascendentă, consumul crescând cu 0,2% din 2019 până în 2020. La fel și în Rusia. Consumul de vinuri în Rusia a crescut cu 3% în timpul pandemiei față de anul precedent.
În același top, realizat de OIV aflăm că pe locul unu se află Portugalia. Este cunoscut faptul că Portugalia își iubește vinul atât de mult încât un eveniment anual de regată de vară sărbătorește iubitele mărci de vinuri de Porto, punându-și logo-urile pe velele bărcilor. AAWE a declarat că, pe cap de locuitor, Portugalia a avut consumul cel mai ridicat. Media este de 62 de litri pe persoană în fiecare an.
Tot în topul OIV România este regăsită pe locul 13 la consumul de vinuri pe cap de locuitor. Datele organizației arată că românii au consumat în medie cam 23 de litri pe an, echivalentul a 2,5 pe lună. Același top, realizat de Decanter când vine vorba de orașe, dă Parisul ca lider clar în ceea ce privește consumul.