Cei mai gustoși mucenici moldovenești. Rețeta este foarte simplă, așa ies delicioși
Pentru că vine 9 Martie și românii sărbătoresc Sfinții Mucenici, ți-am pregătit cea mai simplă rețetă de mucenici. Fie că îi preferi pe cei copți și unși cu miere, apoi presărați cu nucă sau ești fan mucenici fierți în zeamă aromată, este musai ca pe 9 Martie să mănânci aceste delicatese. În plus, nu se fac deloc greu, după cum ai să vezi mai jos. Rețeta de mucenici moldovenești este foarte simplă și cu siguranță o vei nota și pentru următorii ani:
Ingrediente pentru mucenici moldovenești:
- 600 gr faina,
- 10 gr drojdie uscata,
- 4 oua,
- 150 gr zahar,
- 125 gr unt topit,
- 250 ml lapte,
- esenta de rom,
- esenta de vanilie;
- Pentru sirop:
- 1,5 l apa,
- 600 gr zahar,
- coaja de portocala,
- esenta de rom,
- esenta de vanilie,
- miere,
- 100 gr miez de nuca macinat
Mod de preparare mucenici moldovenești:
Pentru început, asigură-te că toate ingredientele pe care le vei folosi sunt la temperatura camerei. Înainte să te apuci de rețetă, scoate toate ingredientele pe masa de lucru și lasă-le măcâr o oră. De asemenea, ai grijă ca bucătăria să fie încălzită. Nu lăsa geamuri deschise, ci mai degrabă poți aprinde un ochi de aragaz pentru a fi cald pe tot parcursul plămădirii aluatului.
Întâi, pregătește maiaua. Într-un castronel sau o cană, pune drojdia și puțin lapte călduț, cât să se simtă la deget. Pune o lingură de zahăr și o lingură jumătate de făină. Amestecă și ai grijă să iasă o consistență ca de smântână. Acoperă vasul cu drojdia cu un prosop de bucătărie curat și lasă amestecul deoparte, ca drojdia să se activeze, iar mucenicii să iasă pufoși.
Topește untul folosind o oală cu apă care fierbe și un castron care să nu atingă apa deasupra oalei. Laptele trebuie să fie și el călduț.
Puna toată faina într-un vas mare, apoi adaugă ouăle, maiaua care a stat măcar 15 minute la crescut, zahărul și esențele. Începe să frămânți, în timp ce torni puțin câte puțin laptele. Adaugă și uleiul treptat și frământă bine, până ce aluatul începe să se dezlipească de mâini. Când aluatul devine mai puțin lipicios, poți să te oprești, dar nu mai devreme de 30-40 de minute.
Acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l într-un loc călduț, măcar o oră să crească.
Cum se prepară siropul pentru mucenicii moldovenești
În timp ce aluatul crește, te poți ocupa de siropul pentru mucenicii moldovenești. Pune într-o crăticioară apă, zahăr, esențe și coajă de portocală și lămâie și lasă pe foc până ce consistența este una mai groasă, asemănătoare cu mierea. Lasă-l deoparte la răcit, până scoți mucenicii din cuptor.
După ce aluatul a crescut, frământă-l pentru 1-2 minute și apoi ia din el biluțe de aceeași dimensiune, astfel încât mucenicii să iasă egali. Pe blatul de lucru uns bine cu ulei, ia o bucățică de aluat și formează un șnur lung. Apoi, formează un 8 și lasă-l pe blatul de bucătărie. Când ai format toți mucenicii, acoperă-i cu un prosop și mai lasă-i la crescut pe blatul de bucătărie pentru 30 de minute. Apoi, îi poți pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nu uita să bați bine un ou și să ungi mucenicii cu acest amestec, pentru ca ei să iasă rumeni.
Lasă îi cuptor la aproximativ 180 de grade timp de 20-25 de minute. După ce îi scoți, lasă-i la răcit, apoi scufundă-i pe rând în sirop, unge-i cu miere și presară peste ei nucă. Poftă bună la mucenici!
Sursa foto: Rețetepractice.ro.