În România, interesul față de factorii determinanți ai satisfacției în viață a crescut mult în ultimii ani. De-a lungul acestor ani s-au făcut mai multe studii privind gradul de fericire, mai ales în rândul tinerilor. Cel mai recent studiu a scos la iveală topul orașelor cu cel mai înalt grad de fericire în rândul tinerelor generații. Studiu s-a bazat pe o scală de la 1 la 10, atunci când s-a realizat acest clasament.
După sfârșitul regimului comunist în 1990, România a cunoscut o perioadă de criză economică profundă. A fost urmată de o redresare rapidă, care a dus la aderarea la UE în 2007. La nivel regional, modelele de creștere au fost foarte diferențiate.
Zonele urbane au avut întotdeauna performanțe mai bune decât cele rurale. Cu toate acestea, începând cu 2004, aceste dezechilibre s-au accentuat și mai mult. Acest lucru a fost valabil în special în cazul capitalei. În acest caz ratele de creștere a PIB-ului au depășit toate celelalte economii locale din România.
Mai recent a fost efectuat un studiu al satisfacției vieții în regiunile României. Clasificarea s-a făcut în funcție de nivelul de urbanizare. Studiul a constatat că satisfacția de viață a locuitorilor din comunitățile urbane este mai mare.
În cazul zonelor rurale fericirea erala cote minime. În acest din urmă caz, de fapt, dezeconomiile urbane prevalează asupra externalităților pozitive ale aglomerației, conducând la niveluri mai scăzute de bunăstare a rezidenților.
Satisfacția vieții, coform studiului, a luat în calcul și gradul de fericire al generațiilor tinere din mediul urban. Astfel că, pe o scară de la 1 la 10, tinerii din Iași au fost declarați ca fiind cei mai fericiți. În acest caz punctajul a fost peste 6 din 10.
De cealaltă parte, ținându-se cont de aceeași scală, cei mai puțini fericiți tineri au fost declarați cei din Constanța. Orașul Cluj Napoca, conform tinerilor intervievați, a fost catalogat ca fiind cel mai unit și cel mai curat oraș din țară, Iașul fiind menționat și la categoria celui mai accesibil oraș din România. Studiul amintit a fost organizat de Consiliul Tineretului din România, intitulat „Tineri acasă”, rezultatele fiind publicate cu ocazia celebrării Zilei Tineretului.
„Programul urmărește crearea unor zone urbane care să ofere oportunități de dezvoltare în rândul tinerilor prin creșterea stării de bine, locuirea într-un spațiu urban potrivit nevoilor lor și oferirea de perspective de viitor, pentru dezvoltarea lor armonioasă.
Acest program poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor iar înscrierea se poate face până la data de 2 iunie 2022”, a declarat András Farkas, Co-Fondator și Director Strategic al Grupului PONT, citat de Mediafax.
Majoritatea celor chestionați, mai spune András Farkas, au fost tineri cu vârste cuprinse 18 și 34 de ani, mulți dintre ei, mai spun organizatorii studiului, „se confruntă cu un deficit de locuințe disponibile la prețuri accesibile.”