Cei mai bogați români din 2020. Cât de mult a scăzut Ion Țiriac în clasament

de: Gabriel Esanu
05 12. 2020

Revista Forbes România a publicat topul celor mai bogaţi români în 2020, unul în care apar şi foarte multe surprize. Ion Ţiriac, pe care mulţi îl considerau încă drept cel mai bogat român, este abia pe locul 3. La capătul unui an în care pandemia de coronavirus a afectat foarte mulţi oameni de afaceri. În vreme ce alţii, din contră, au reuşit chiar să prospere. Cert este că pentru Daniel Dines, fondatorul companiei UiPath, anul 2020 a fost unul care a adus profit. Este cel mai bogat român, cu o avere de 7,7 miliarde de lei.

Cine este Daniel Dines, cel mai bogat om din România? A stat cinci ani în Statele Unite, unde a lucrat pentru Microsoft

Fraţii Pavăl, patronii lanţului Dedeman, apar pe locul doi în clasamentul celor de la Forbes. Cu o avere mai mică decât a lui Dines 200 de milioane de lei. Afacerea fraţilor Dragoş şi Adrian Pavăl a crescut constant şi este cu siguranţă un model de business de urmat în România. În 2019, compania Dedeman a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu 13,7 procente. Al şaselea an consecutiv pe plus pentru fraţii Dedeman. Pe locul 3 este Ion Ţiriac, a cărui avere este estimată la şase miliarde de lei, scriu cei de la Forbes.ro.

Născut în Oneşti, Daniel Dines a absolvit  Facultatea de Matematică-Informatică în 1997. S-a angajat ca programator încă înainte de a termina facultatea, în „tura de noapte”, scrie Adevărul. După 6 luni s-a dus la o companie de outsourcing franţuzească. „Prin 1995-1996 începuse un prim val de plecări de programatori români la Microsoft. Veneau anual să recruteze de aici. Aşa am ajuns să dau şi eu o serie de interviuri şi mi-au făcut o efortă pentru sediul din Seattle, de 60.000 dolari pe an brut. Era o ofertă bună”, povestea Dines într-un interviu acordat ZF. În 2000, când a ajuns în State erau deja vreo 200 de români la Microsoft, dar s-a întors în România după 5 ani pentru că nu se acomodase acolo şi a fondat UiPath.

Compania de softare UiPath dezvoltă şi vinde tehnologie Enterprise Robotic Process Automation (RPA). Roboţii software creaţi de companie sunt programaţi să preia munca de tipul copy-paste a angajaţilor, eliberându-i de sarcinile tranzacţional repetitive care îi solicită inutil.