CEDO, anunț de ultimă oră pentru Rusia. Cererea expresă pe care a avut-o
CEDO a făcut un anunț de ultimă oră pentru Rusia. Ce a cerut Curtea Europeană a Drepturilor Omului, sesizată de Kiev, în cadrul unei proceduri de urgență Moscovei. A fost mobilizare fără precedent la nivel internațional după invazia Ucrainei de către Rusia, în cele șase zile de război, ce au vizat nu numai puncte militare, așa cum anunțase, la început, Vladimir Putin, ci și puncte civile, fapt care s-a soldat cu mulți morți și răniți.
CEDO, anunț de ultimă oră pentru Rusia
Drept urmare, CEDO a cerut azi Moscovei „să se abţină de la orice atac militar împotriva civililor şi bunurilor cu caracter civil” în Ucraina. Se referă la „locuinţe, vehicule de urgenţă”, dar mai ales „şcoli şi spitale” de pe „teritoriul atacat sau asediat de trupele ruse”, a subliniat Curtea, într-un comunicat.
„Acţiunea militară în desfăşurare (…) reprezintă un risc real şi permanent de violare a drepturilor populaţiei civile”, potrivit Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, arată instituția cu sediul la Strasbourg.
Denunţând „încălcări masive ale drepturilor omului comise de trupele ruse”, Kievul a sesizat ieri CEDO în baza articolului 39 din regulamentul său, care îi permite să dispună „măsuri provizorii„ când reclamanţii sunt expuşi unui „risc real de daune ireparabile”.
În mod excepţional, Robert Spano, preşedintele italo-islandez al acestei jurisdicţii a examinat personal cererea, a precizat CEDO în comunicat.
„Dreptul fundamental la viaţă este încălcat flagrant în fiecare minut de trupele ruse”, a afirmat, azi, Ambasadorul Ucrainei la Consiliul Europei, Boris Tarasiuk.
La data de 25 februarie, la numai o zi de la invazia Ucrainei de către trupele ruse, Consiliul Europei, al cărui braţ judiciar este CEDO, a spus că „a suspendat” Rusia din principalele sale organisme, având însă grijă să precizeze că ţară rămâne legată prin angajamentele asumate în ceea ce priveşte Convenţia europeană a drepturilor omului.
Totodată, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) a anunţat, ieri, deschiderea unei anchete asupra situaţiei din Ucraina, invocând „crime de război”, dar şi „crime împotriva umanităţii”.
„Sunt convins că există o bază rezonabilă pentru a crede că în Ucraina au fost comise presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii”, a susținut procurorul CPI, Karim Khan, potrivit The Guardian.
A șasea zi de război în Ucraina
Sunt șase zile de când persistă războiul în Ucraina. Rușii au tras cu rachete în orașul Harkov, fiind lovite inclusiv clădiri de locuințe. Ministrul de externe ucrainean a spus că Vladimir Putin „comite crime de război din furie, ucide civili nevinovați”. De menționat este că Rusia ar fi folosit bomba termobarică în atacul asupra Ucrainei.