Ceaușescu și omul cu o mie de fețe. Cum l-a folosit pe „Carlos Şacalul” pentru „neutralizarea trădătorului Pacepa”

Ceaușescu și omul cu o mie de fețe. Cum l-a folosit pe „Carlos Şacalul” pentru „neutralizarea trădătorului Pacepa”
Ceaușescu l-a folosit pe Carlos Șacalu pentru un plan măreț

Între mit și realitate: planul măreț al lui Nicolae Ceaușescu ce l-a inclus pe „Carlos Șacalu”! Cum l-a folosit pe acesta pentru „neutralizarea trădătorului Pacepa”?

Ceaușescu l-a folosit pe „Carlos Șacalu” pentru un plan măreț

Nicolae Ceaușescu a căutat să-l elimine pe Ioan Mihai Pacepa după ce acesta fugise în Vest, iar pentru asta a avut nevoie de un ajutor de nădejde pentru a se vindeca de trădarea bărbatului care-i fusese odinioară unul din cei mai de încredere oameni. Mulți au crezut de-a lungul timpului că totul a fost doar o legendă, însă realitatea spune altceva. Dictatorul libian Muhammad Gaddafi i-a sugerat să apeleze la cel cunoscut pe numele „Carlos Șacalu” pentru „lichidarea problemei”. Colonelul Sergiu Nică, alături de alte surse din cadrul serviciilor de informații din România lui 1990 a afirmat în cadrul unui raport că Șacalu a fost folosit pentru „neutralizarea trădătorului Pacepa”. Dictatorul libian dăduse comanda teroristului să-l asasineze pe președintele american Ronal Reagan pentru prețul de 100 de milioane de dolari, în timp ce Ceaușescu oferea două milioane de dolari pentru uciderea fostului prieten.

Ilich Ramirez Sanchez
Ilich Ramirez Sanchez

Teroristul le-a acceptat pe amândouă, mai cu seamă că ambele trebuiau să se înfăptuiască pe teritoriul SUA. Spionajul românesc i-a facilitat misiunea lui Șacalu prin apelul la fostul comandant al unității speciale „Task Force 157” din Vietnam, care avea legături cu CIA-ul. Soarta a făcut ca Edwin P. Wilson să intre pe mâna autorităților americane din cauza unei alte probleme, iar ulterior la interogatoriu să dezvăluie și planurile de asasinare ale celor doi. Pentru a întâri povestea, Nicolae Pleșiță, fost șef al spionajului românesc după fuga lui Pacepa, a recunoscut intențiile lui Ceaușescu de a-l angaja pe Carlos, acesta afirmând chiar că el era omul de legătură dintre Ceaușescu și Șacalu.

„Noi nu ceream bani, ci impuneam să ni se plătească. Am lucrat şi cu state prietene, şi cu duşmanii. Francezii ne-au plătit cinci milioane de dolari în 1976, când eu mă aflam în Algeria, pentru un avion Air France pe care l-am dus până în Entebe, un aeroport din Uganda. Toată lumea plăteşte, frate”
Carlos Șacalu (Sursa: historia.ro)

Judecat din nou la 43 de ani de la atentatul din Paris

Ilich Ramirez Sanchez, cunoscut drept Carlos, a fost judecat din nou pentru „asasinare în legătură cu o întreprindere teroristă” în dosarul atentatului de la Drugstore Publicis din Paris. Evenimentul s-a petrecut în anul 1974 și s-a soldat cu doi morți și zeci de răniți. În anul 1994, a fost condamnat deja în două rânduri la pedeapsa maximă pentru uciderea a trei bărbați, inclusiv doi polițiști (1975) și pentru patru atentate cu explozivi care s-au soldat cu 11 morți și aproape 150 de răniți (1982 – 1983: Paris și Marsilia).