Ceaușescu făcea asta în fiecare zi pentru a fi sănătos tun. Ce obicei avea fostul dictator

Ceaușescu avea un regim alimentar echilibrat și dormea zilnic la prânz

În timpul regimului comunist, demnitarii erau obligați să meargă periodic la controlul medical, în urmă căruia se întocmea un referat. Prin această procedură a trecut și Nicolae Ceaușescu de nenumărte ori și de fiecare dată rezultatul analizelor a fost unul foarte bun. Fostul dictator era sănătos tun, iar asta pentru că avea un stil de viață sănătos.

Ceaușescu avea un regim alimentar echilibrat și dormea zilnic la prânz

În timp ce majoritatea demnitarilor comuniști erau bolnavi din cauză că nu respectau condițiile dietetico-sanitare și erau foarte surmenați, dormeau puțin și prost și nici nu se hrăneau sănătos, la Nicolae Ceaușescu era fix invers. Îi ieșeau analizele bine de fiecare dată, dar asta pentru că respecta cu strictețe sfaturile medicului sovietic.

Alimentația fostului dictator era sănătoasă. Mânca foarte legume, fructe și lactate, iar asta o făcea la ore fixe. Nu fuma și nu bea cafea sau alte băuturi cu cofeină și nici sucuri acidulate. Nu mânca nici măcar ciocolată și obișnuia să doarmă la prânz. Suzana Andreiaş, cea care s-a ocupat de alimentația cuplului Ceaușescu, își amintește că primul mic dejun pe care l-a servit celor doi a fost alcătuit din două felii de şuncă de Praga, două felii de parizer, 200 de grame de telemea și o jumătate de litru de lapte.

„De regulă, la micul dejun mai serveau câte un ou, cașcaval și salam, iar Nicolae Ceaușescu obișnuia să bea ceai cu lapte. Ceauşescu nu era pretenţios la mâncare. Dacă ştiai să i-o faci gustoasă şi cu buruieni multe, era minunat”, a spus Suzana Andreiaș.

Ceaușescu prefera fructele și legumele
Ceaușescu prefera fructele și legumele

Printre mâncărurile preferate ale lui Ceaușescu se aflau ciorba de lobodă cu zarzavat și acrită cu borș, ciorba de salată, cea de ștevie, spanacul și urzicile. Acesta și-a păstrat obiceiul dobândit în satul său natal, acela de a consuma carne doar duminica. Foarte rar se întâmpla să mai guste câte o friptură în timpul săptămânii.

Pentru Ceaușescu, somnul la prânz a rămas un obicei cotidian până la bătrânețe. Chiar și atunci când mergea în vizite oficiale în afara țării, prefera să nu mănânce, dar să se odihnească la prânz. Cei care l-au cunoscut spun că tovarășul dormea câte o oră și jumătate sau două în fiecare zi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI