Ce acuzații i se aduc lui Ion Iliescu în Dosarul Revoluției. Detalii din rechizitoriul anchetatorilor

Ce acuzații i se aduc lui Ion Iliescu în Dosarul Revoluției. Detalii din rechizitoriul anchetatorilor
Ion Iliescu va fi judecat în Dosarul Revoluției

Ion Iliescu va fi judecat în Dosarul Revoluției. După 30 de ani de anchetă, procurorii militari au trimis cauza judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Parchetul General a emis un comunicat în care a precizat ce acuzații li se aduc inculpaților din dosar.

În Dosarul Revoluției au fost trimiși în judecată Iliescu Ion –  fost preşedinte al României, Voiculescu Voican Gelu – fost viceprim-ministru al Guvernului României și generalul (rtr.) Rus Iosif – fost şef al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.

„În urma cercetărilor și probatoriului administrat s-a constatat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar și numit ministru al apărării) și Gelu Voican Voiculescu a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român”, se arată în comunicatul emis de Parchetul General.

Ion Iliescu, acuzat de crime împotriva umanității în Dosarul Revoluției

Procurorii militari au precizat că populația a fost indusă în eroare în mod intenționat la Revoluție. Diversiunea ar fi fost coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior și acceptată şi asumată de factorii decizionali ai C.F.S.N. Pactul ar fi fost benefic pentru ambele părți, iar anchetatorii susțin că pentru C.F.S.N. „a însemnat garantarea preluării puterii politice, menţinerea la putere, dar şi legitimarea în faţa poporului român.”

Psihoza generalizată a terorismului a dus la „situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii”, care au provocat „862 de decese, 2150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice.”

Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu ar putea fi condamnați la ani grei de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați pentru crime împotriva umanității.

„Probatoriul administrat în cauză relevă că  inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor.

Totodată, inculpatul Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. La  23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste”, anunță procurorii militari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI