Cea mai veninoasă pasăre! Nici nu te-ai fi gândit că există așa ceva

Autor: Puiu Alexandru - 06:00, 22 mai 2019

Nu se întâmplă des să auzi de păsări veninoase, pentru că subiectul nu a fost analizat foarte mult. Există însă cea mai veninoasă pasăre din lume și se numește pitohui.

Timp de câteva decenii, o pasăre veninoasă a fost ignorată de cercetători, până în 1992. La momentul respectiv, un grup de biologi au descoperit că penele și pielea unei păsări din Papua Noua Guinee conține cea mai toxică substanță naturală cunoscută, batrahotoxină. Numele păsării foarte frumoase din imaginea de mai sus este pitohui.

Aceste păsări nu doar că ”purtau” un iritant supărător şi o otravă relativ blândă, dar mai prezentau ceva extraordinar. Este vorba de o neurotoxină alcaloidă care țintește canalele de sodiu din nervii şi membranele muşchilor, pentru a le închide. În doze mai mari, poate provoca paralizie, convulsii, stop cardiac şi chiar te poate omorî. După cum s-a dovedit, este una dintre cele mai toxice substanțe naturale cunoscute. Mai toxică decât cucuta şi stricnina.

Nu doar pitoiul are batrahotoxină

Când te gândești la creaturi otrăvitoare, de cele mai multe ori, îți vin în minte șerpii și broaștele otrăvitoare. În ceea ce privește această substanță foarte toxică, se mai regăsește pe pielea broaștei Phiobates Terribilis, din Columbia. Ca referință, distanța dintre locația în care se găsesc păsările și broaștele cu exact aceeași otravă este de aproximativ 15.000 de kilometri. Secrețiile broaștei sunt însă mai periculoase. Pot paraliza și ucide un om în câteva secunde.

În ceea ce privește sursa toxinei din corpul păsării, cercetătorii au ajuns la concluzia că provine din gândacii care formează dieta pitoiului. „Descoperirea a venit când ne-am întors într-un sat mic, numit Herhuana. Avide Whacca, gazda noastră, s-a bucurat să ne vadă, deoarece, cât am fost plecați, şi-a dat seama de unde e toxina. Strânsese o colecție de 44 de gândaci şi fiecare fusese etichetat cu numele colecționarilor, cu localitatea şi data. Nu îl rugasem să facă aşa ceva, dar ne urmărise pe noi şi şi-a spus că asta vor să afle. Am reuşit să trimitem câțiva la Institutul Național de Sănătate şi ne-au confirmat că exemplarele sunt pline de batrahotoxine”, a povestit Jack Dumbacher de la Academia de Științe din California.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI