Cea mai tristă veste despre vaccin. Ce se întâmplă cu unul din patru oameni

Cea mai tristă veste despre vaccin. Ce se întâmplă cu unul din patru oameni
Veste trista despre vaccinul anti-coronavirus

Cercetătorii au spus marți, conform Reuters, că aproape una din patru persoane ar putea să nu primească vaccinuri anti-coronavirus înainte de anul 2022 deoarece țările cu venituri mari, acolo unde trăiește mai puțin de 15% din populația globului, au rezervat 51% dintre dozele celor mai promițătoare vaccinuri.

Cea mai tristă veste despre vaccin

De asemenea, țările cu venituri mici și mijlocii, acolo unde locuiește peste 85% din populația lumii, vor fi nevoite să împartă dozele rămase, spun cercetătorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Statele Unite. Un răspuns eficient împotriva pandemiei de coronavirus ca țările care au venituri mari: ”să participe la o distribuire echitabilă a vaccinurilor COVID-19 la nivel global”, au mai afirmat aceştia.

”Incertitudinea în ceea ce priveşte accesul global la vaccinurile COVID-19 are la origine nu doar testele clinice în desfăşurare, ci şi incapacitatea guvernelor şi a companiilor producătoare de vaccinuri de a fi mai transparente şi mai responsabile în ceea ce priveşte aceste dispoziţii”, au mai adăugat ei.

Ce se întâmplă cu vaccinurile

De menționat este că din 15 noiembrie, ţările cu venituri mari au precomandat aproximativ 7,5 miliarde de doze de vaccinuri de la 13 producători, mai arată un document. Printre acestea se numără Japonia, Australia, Canada, care împreună au peste un miliard de doze, însă au înregistrat mai puţin de 1% din numărul cazurilor de coronavirus din prezent.

Deși marile companii producătoare de vaccinuri ajung la capacitatea maximă estimată de producţie, aproximativ 25% din populaţia globului ar putea să nu aibă acces la vaccinuri pentru încă un an sau poate chiar mai mult, conform documentului. Săptămâna trecută Coaliţia People’s Vaccine Alliance a spus că firmele din domeniul farmaceutic ar trebui să partajeze deschis tehnologia şi proprietatea intelectuală prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în așa fel încât să poată fi fabricate doze suplimentare.

COVAX Facility, din cadrul OMS, joacă un rol important în asigurarea unui acces mai echitabil la vaccinurile aprobate, însă a obţinut doar 500 de milioane de doze, cu mult sub obiectivul său de a livra cel puţin 2 miliarde de doze până la finele lui 2021. Acest pact a fost lansat în luna aprilie și are drept ca scop colectarea de fonduri din țări bogate și organizații nonguvernamentale ca să accelereze dezvoltarea și fabricarea vaccinurilor împtriva noului coronavirus, dar și distribuirea lor în mod echitabil la nivel global. Acest pact a obținut până la ora actuală jumătate dintre fondurile necesare, iar țări precum Statele Unite ale Americii și Rusia, care sunt jucători centrali în dezvoltarea și fabricarea vaccinurilor, nu au aderat, se mai amintește în studiul John Hopkins.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI