Cea mai scumpă palincă din România. Câți bani cere un român pentru un litru

de: Ștefan R. Apostol
30 12. 2021

Pasionații de băuturi alcoolice, și cu dare de mână, pot cumpăra una din cele mai vechi palinci. Cu o vechime de nu mai puțin de 17 ani, și făcută din cireșe amare, palinca despre care vorbim este una din cele mai scumpe. Așa că, dacă aveți 2.000 de euro, puteți cumpăra un litru de palincă, veche de 17 ani.

Cea mai veche și mai scumpă palincă românească

Palinca este una din băuturile spirtoase tradiționale românești. Se poate face din prune, din mere verzi, și chiar din cireșe. O astfel de palincă este deținută de un român din Satu Mare, care se laudă că deține cea mai veche licoare de acest gen.

Silviu Zetea, proprietarul băuturii, spune că deține secretul de la tatăl său, și s-a gândit că poate deveni o adevărată afacere, așa că s-a apucat să producă palincă în cantități mari.

Dintre toate băuturile făcute, până acum, Silviu Zetea se laudă cu palinca sa făcută din cireșe verzi. Partea interesantă a acestei băuturi este vechimea. Producătorul spune că palinca din cireșe verzi este veche de 17 ani, și o vinde la litru.

„Această băutură, limitată ca și stoc, se pune – ca să nu zic se îmbuteliază – în ambalaje personalizate, ambalaje de o factură mai deosebită, aș putea spune ca un bibelou, un cadou deosebit și un gust inconfundabil.”, le-a spus Silviu Zetea jurnaliștilor de la Digi24.

Pentru un litru cere 2.000 de euro

Cea mai veche palincă, de 17 ani, făcută din cireșe verzi, mai spune Sivliu Zetea, se vinde cu nu mai puțin de 2.000 de euro. În rest, tot ceea ce produce, vinde tot la litru, cerând pe sticlă aproximativ 200 de lei.

Prețul final poate să ducă și chiar înspre echivalentul a 2000 de euro per litru.”, mai spune Silviu Zetea, mândru de produsul său.

În localitatea de baștină, Medieșu Aurit, Silviu Zetea, alături de familia sa, a dezvoltat o afacere profitabilă, unde produce aproape zilnic palincă din mere, pere, caise sau vișine.

Palinca este datată, încă din secolul al XVI-lea, în Țara Oașului, atunci fiind atestată prima distilerie de palincă din Transilvania. Deși vecinii maghiar vroiau să înregistreze palinca ca marcă înregistrată națională, același drept era acordat de Uniunea Europeană și României.

Acum cele două state au drepturi exclusive asupra brand-ului Palinca. Termenul de palinka, de origine slovacă, este prezent încă din anul 1630, fiind preluat ulterior de ungurii aflați în nordul Transilvaniei.

Așadar, de mai bine de 390 de ani palinca a devfenit una din băuturile cele mai des folosite, mai ales în Transilvania, deși se regăsește și în sudul țării.