15 dec. 2023 | 15:30

Cea mai rezistentă specie de brad. Ce trebuie să alegi dacă vrei să te bucuri cât mai mult timp de el de sărbători

Diverse
Cea mai rezistentă specie de brad. Ce trebuie să alegi dacă vrei să te bucuri cât mai mult timp de el de sărbători
Cea mai rezistentă specie de brad. Ce trebuie să alegi dacă vrei să te bucuri cât mai mult timp de el de sărbători

Bradul este vedeta sărbătorilor de iarnă, nelipsit din majoritatea locuințelor. Este deja o tradiție să-l împodobim cu cei dragi, dar să nu uităm că avem o mulțime de opțiuni din care să alegem. Tot mai iubiți sunt brazii naturali, dar și aici trebuie să știm care specie rezistă mai mult.

Cel mai rezistent tip de brad

Se pare că brazi argintii au fost printre primii arbori cultivați pentru a servi drept brad de Crăciun în țara noastră, însă au fost treptat înlocuiți de alte specii mai puțin pretențioase și cu o creștere mai rapidă, ceea ce i-a făcut mai atractivi pentru fermieri din punct de vedere al rentabilității.

Caracterizat prin rezistența sa la căldură, secetă și praf, bradul argintiu se distinge prin ușurința sa de întreținere. Acest aspect rămâne valabil chiar și atunci când este cultivat inițial în ghiveci și ulterior plantat în grădină.

Prin urmare, dacă îi acorzi atenția și îngrijirea corespunzătoare, poți bucura de frumusețea acestui brad pe o perioadă îndelungată. Rezistă chiar și câțiva ani și poate fi refolosit de sărbători, dacă este îngrijit cum trebuie.

Acest brad este adesea preferat în decorarea de Crăciun datorită aspectului său elegant și durabilității. Frunzele sale au o culoare verde închis-gri șii o textură densă, iar crengile pot susține bine decorațiunile, fără a se înclina sau a se usca rapid.

Cu toate acestea, rezistența bradului la deshidratare depinde și de modul în care este întreținut. Este important să-l menții într-un recipient cu apă și să-l umezești regulat pentru a-i prelungi prospetimea și pentru a evita ca acele să se scuture prea repede.

De ce să alegem brad natural

Fiecare sezon de Crăciun aduce cu el alegerea dintre bradul natural și variantele artificiale. Deși ambele opțiuni au meritul lor, să privim de ce alegerea unui brad natural poate fi o decizie înțeleaptă, aducând beneficii ecologice și estetice.

Un brad natural aduce cu el un parfum proaspăt de pădure, creând o atmosferă autentică și plăcută în casă. Aroma de brad poate contribui la spiritul festiv și la amintiri plăcute asociate sărbătorilor.

Vezi și: Ce să așezi în bradul de Crăciun pentru a avea noroc un an întreg. Poți avea un 2024 de poveste

După sărbători, bradul natural poate fi reciclat sau compostat, oferind un ciclu complet de viață. Atunci când este procesat corespunzător, bradul devine mulci sau îngrășământ organic pentru alte plante, contribuind la reducerea deșeurilor.

Bradul natural emană o autenticitate inconfundabilă, îmbogățită de ramurile sale verzi și acele sale. Fiecare exemplar de brad natural este unic, adăugându-i astfel o notă personală și o frumusețe distinctivă. Chiar dacă este ceva mai greu de întreținut, nimic nu se compară cu mireasma proaspătă a acestuia.

Diferența dintre brad, pin și molid

Deși există multe asemănări între brad, pin și molid, sunt și multe diferențe între ele. Și este foarte posibil ca tu să ai impresia că ai cumpărat brad, dar, de fapt, să fie molid sau pin, fiind o diferență de preț destul de mare între ei. Bradul se deosebește de celelalte specii de conifere mai ales prin așezarea frunzelor care, popular, se mai numesc și ace.

Află și: Oraşul din România care are un brad demn de Cartea Recordurilor. Nu este vorba despre Bucureşti

Acestea au o lungime medie de 2 cm și sunt dispuse de-a lungul crengilor în același plan, față de alte conifere, la care acele sunt dispuse de jur-împrejurul crengilor. Frunzele bradului sunt mai moi decât ale altor conifere ale căror frunze înțeapă mai tare.

Frunzele pinului se caracterizează prin forma aciculară, persistența lor și dispunerea în mănunchiuri de 2-5, fiind învelite la bază de o teacă comună, membranoasă. Datorită acelor foarte lungi și aspectului specific al pinului, acesta este mai ușor de identificat în comparație cu bradul și molidul, unde diferențierea nu este la fel de evidentă.

La brad, frunzele sunt dispuse de o parte și de alta, aproape față în față, toate orientate pe același plan. În cazul molidului, frunzele sunt dispuse radial în jurul crengilor și sunt orientate în diverse direcții. Crengile bradului sunt mai scurte și mai bogate în frunze, în timp ce molidul prezintă crengi mai lungi și frunzele, de asemenea, sunt mai lungi decât cele ale bradului.

Dacă trunchiul are o culoare brun-cenușie, este indicativ pentru brad, în timp ce o culoare brun-roșcată indică faptul că este vorba despre molid. Un alt indiciu distinctiv constă în modul în care conurile cresc pe ramuri.

La brad, conurile cresc mai degrabă decât să cadă, făcându-i unici printre conifere. În schimb, molidul și conurile de pin atârnă de ramuri, reprezentând un alt criteriu de identificare.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Stațiunea cunoscută de romani și regii Ungariei, acum uitată
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
Retragere numerar de la bancomat. Anunț pentru toți românii care scot bani de la ATM
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro