Una dintre cele mai valoroase monede de la noi din țară este, de asemenea, una dintre cele mai rare piese din lume. Este realizată din aur și datează de pe vremea Regelui Carol I al României.
Polul lui Carol I, considerată a fi dintre cele mai rare monede din lume, este originară din România și valorează suma de 10.000 de euro. Banul din aur poate fi văzut la sucursala Băncii Naționale a României din Cluj-Napoca.
Joi, 18 mai, sucursala regională Cluj a BNR și-a deschis porțile pentru a găzdui o microexpoziție legată de începuturile monedei românești, din perioada 1859 – 1880.
Printre piesele rare, incredibile, care le fac cu ochiul celor mai avizi dintre colecționari se regăsește și polul lui Carol I, considerată a fi cea mai rară monedă a neamului românesc, ban de aur ce datează din anul 1868. Aceasta este estimată la valoarea de 10.000 de euro.
„Moneda de 20 lei este prima emisiune monetară a Statului Român modern. Apariția sa într-o perioadă în care statutul politic de subordonare față de Imperiul Otoman nu permitea baterea unei monede de aur a constituit o surpriză și în același timp un gest abil al Regelui Carol I de afirmare a politicii sale orientată către obținerea independenței țării.”, notează cei de la Monitorul de Cluj.
Moneda este extrem de rară, fiind bătute numai 200 de exemplare, dintre care jumătate ar fi fost puse la temelia Castelului Peleș din Sinaia, fosta reședință a familiei regale din România.
Pentru a preveni un scandal de proporții mari, polul a fost retras de pe piață, din cauza inscripției de pe spatele monedei. Ani mai târziu, BNR a emis alte piese monetare, pe care era scris „Carol I Domnul României”.
„Moneda a iscat un scandal la Budapesta, Viena și Istanbul. Problema a fost inscripția de pe spate care scria Carol I Domnul Românilor. Nu le plăceau acest lucru din cauză că români erau și în Transilvania, în Bucovina și în alte regiuni.
Ca să nu se creeze un scandal diplomatic, polul a fost retras. Trei monede de acest timp se află în patrimoniul Băncii Naționale.
Celelalte două poluri cu Carol I au fost emise la 1870, iar pe spate avem scris Carol I, Domnul României. Deja era corect politic din punct de vedere al acelei epoci”, a declarat Septimiu Moga, șef serviciu la BNR – Sucursala Regională Cluj pentru sursa citată.
Sursă foto: Monitorul de Cluj.
Citește și Moneda de pe vremea comunismului care se vinde cu 12.000 de lei. Dai lovitura dacă o ai acasă