Cea mai nouă metodă de a-i determina pe elevii români să meargă pe jos este „pedibus”. Cum funcționează aceasta

Cea mai nouă metodă de a-i determina pe elevii români să meargă pe jos este „pedibus”. Cum funcționează aceasta
Cea mai nouă metodă de a-i determina pe elevii români să meargă pe jos

Elevii din Sfântu Gheorghe vor merge pe jos la școală, însă conduși de o personalitate din oraș. Ideea îi aparține unui australian. A fost preluată de Italia și Danemarca, iar acum va fi pusă în practică și în Covasna.

Noua metodă de a merge la școală

Locuitorii din Sfântu Gheorghe se gândesc ce modalități ar putea adopta ca orașul lor să nu mai fie poluat nici în viitor. Numărul mașinilor a crescut foarte mult în ultimul timp, așa că o asemenea soluție este bine venită.

Prin urmare, Primăria orașului a pus la punct un program prin care elevii vor merge pe jos până la școală și înapoi. Orașul nu este foarte mare, iar mersul pe jos alături de cineva poate fi chiar plăcut și sănătos.

„Luni, 17 mai, va începe programul Pedibus – o iniţiativă a Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe prin care ne dorim să motivăm elevii din oraş să meargă la şcoală pe jos, deoarece mersul pe jos este cea mai sigură, cea mai sănătoasă şi cea mai distractivă metodă de a începe ziua. Copiii care îşi doresc să participe la acest program vor fi aşteptaţi în fiecare dimineaţă de către voluntari, în staţiile marcate din oraş, pentru a fi însoţiţi pe jos până la şcoală. Programul intitulat simbolic Pedibus se va realiza cu sprijinul unor voluntari adulţi şi are ca obiectiv mai ales motivarea copiilor din clasele primare să meargă mai mult pe jos. Activitatea fizică regulată ajută la creşterea capacităţii de învăţare, la dezvoltarea abilităţilor sociale, dar şi la creşterea controlului emoţional şi al încrederii în sine”, a transmis coordonatoarea proiectului, Székely Kincső, consilier local în municipiul Sfântu Gheorghe.

Copiii vor fi conduși de o personalitate

Inițiatoarea programului a spus că tot mai mulți copii sunt duși la școală cu mașina de către părinți. Acest lucru duce la reducerea timpului în care copiii fac mișcare, dar și la creșterea poluării din oraș, datorită mașinilor.

În fiecare săptămână, copiii vor fi însoțiți la școală de către un alt „șofer”. Poate fi sportiv, actor, doctor, șefi de instituție etc. Pedibus-urile vor urma un traseu exact și vor pornit în fiecare dimineața la ora 7:30 din anumite stații prestabilite. În stații, micuții vor fi așteptați de voluntari. Fiecare grup este însoțit de către doi adulți până la școală.

Deocamdată, autoritățile au stabilit trei trasee cu un program fix. În acest fel, elevii vor ști exact unde trebuie să se prezinte pentru a merge la școală. Dacă ideea va funcționa, numărul de trasee și de „șoferi” va fi crescut. În prima săptămână, „șoferii” vor fi profesorii de sport, iar în a doua vor fi actorii din Sfântu Gheorghe.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI