Povestea celei mai sărace comune din România. Fără dispensar, fără școală și fără cimitir. În Bătrâna Hunedoarei,capitala rurală a caselor părăsite mai trăiau anul trecut doar 98 de persoane. Iar în satul Piatra niciuna.
Ursuleți de pluș abandonați la ferestre, oale și cizme înfipte în uluci. Jucării aruncate în hududoaie și morminte săpate în grădini. Căci nici măcar cimitir nu este la Bătrâna Hunedoarei. Aici morții sunt îngropați în livezi sau în curțile caselor.
„Asta-i casa de unde a plecat ultima familie. Am ajuns la ultima gospodărie din satul Piatra, care a dispărut la sfârșitul anului 2018. Ultimii locuitori au plecat datorită condițiilor pe care le vedeți și dumneavoastră. N-a fost curent. S-au plâns că nu au apă. A fost o familie tânără. Au apărut copii de scoală și… Putem să intrăm. Batem degeaba… Pe ușă e pus zăvorul… Asta e viața în satele comunei Bătrâna”, spune primarul, Radu Herciu, pentru DIGI24.
Timpul și pustietatea au pus lacăt și pe școală în Fața Roșie, cel mai îndepărtat sat al comunei Bătrâna. Multe generații de pădureni au învățat alfabetul aici, în poiană. Însă de trei decenii, clopoțelul a amuțit. Vizavi de școală sunt două case și un grajd. Goale și ele, fără gard sau poartă.
Un singur magazin există în comuna Bătrâna, o odaie de lemn, lângă primărie, în centru. Aici, pâinea și restul mărfurilor ajung doar o dată pe săptămână, joia. Atunci e zi mare, ca la sărbători. Sătenii se primenesc și așteaptă pe la porți mașina.
În locul școlii, astăzi funcționează primăria. Lipsa educației a risipit tinerii comunei. Bătrâna a rămas cu bătrânii, cu peisajele și cu amintirile. Pentru agro-turism, zona e perfectă. Însă, Drumul județean 688, cel care leagă civilizația din Dobra de comuna asta a pădurenilor e unul dintre cele mai proaste din țară. Sunt 25 de kilometri de gropi, iar aspectul alungă orice potențiali investitori.