Cea mai mare minciună din istoria noastră? Adevărul despre dacii din grădinile Palatului Versailles din Franța
Două statui aflate în Grădina Palatului Versailles din Franța sunt în centrul unei controverse după ce au apărut mai multe zvonuri, potrivit cărora, acestea ar reprezenta de fapt niște daci. Acest lucru crezut de mii de români este o minciună. Experții vin cu explicația.
Ce reprezintă aceste două statui?
Pe aleile grădinii Castelului Versailles (Palatul Versailles), printre alte zeci și sute de statui sunt și două statui impunătoare de daci (tarabostes) din marmură albă.
Din 1990, imaginile cu cele două statui au ajuns și în țara noastră și i-a făcut pe români să creadă că sculpturile îi reprezintă pe strămoșii noștri. Informația a fost preluată intens și descrisă ca la carte:
”dintre cele două, una reprezintă un dac ce repetă același gest cu mâinile – gest devenit cumva identitar -, respectiv are mâna stângă suspendată într-o eșarfă și o susține cu cea dreaptă. De asemenea, cealaltă statuie își ține brațele peste piept, așa ca într-o îmbrățișare personală, dar de fapt este un gest care conține, cu siguranță, simboluri profunde”.
Te-ar putea interesa și: Pasiunea pe care o aveau dacii acum mii de ani. Cu ce obiect se distrau
Însă, recent, acest zvon a fost demontat de către specialiști. Potrivit acestora, statuile i-ar reprezenta doi regi armeni extrem de cunoscuți, de fapt. Mai mult, sculpturile sunt niște replici ale le altor două statui – de data acesta antice – create de sculptorii Antoine Andre și Mathieu Lespagnandelle (Espagnandel).
Te-ar putea interesa și: Obiceiul dacic păstrat de 2.000 de ani în România. Ce se pune la mormintele bărbaților de pe Valea Sebeșului
Povestea Palatului Versailles
Cunoscutul palat se află în Versailles, în Franța și a servit drept reședința regilor Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. Odată cu trecere timpului, Palatul Versailles a fost transformat în muzeu. Astfel că, în 1837 palatul a devenit primul muzeu de istorie al Franței.
Palatul este înconjurat de renumitele grădini, care se întind pe o suprafață de 800 de hectare. Turiștii pot vizita grădinile cu ajutorul mașinilor electrice. Pe aleile care-ți taie răsuflarea se află și mai multe statui, ansambluri sculpturale şi o mulţime de fântâni, alimentate cu apă de ţevi a căror lungime însumată este de circa 50 de kilometri.
În acest loc au avut loc o serie de evenimente istorice importante. Printre acestea se numără și semnarea Tratatului de la Versailles.
Te-ar putea interesa și: Unicul aliment inventat de daci. Românii îl mănâncă și acum, mai ales cu mămăligă!