16 apr. 2025 | 10:54

Cea mai ieftină pască. De unde poţi cumpăra tradiţionalul desert fără să faci gaură în buget

Social
Cea mai ieftină pască. De unde poţi cumpăra tradiţionalul desert fără să faci gaură în buget
Foto: Profimedia

În condițiile în care prețurile sunt în creștere, românii se pregătesc pentru cea mai scumpă masă de Paște din ultimii ani. Astfel, pentru cei mai mulți a început vânătoarea pentru cele mai ieftine ingrediente, astfel încât meniu de sărbătoare să nu fie afectat. Află de unde poți cumpăra pască ieftină, fără să faci gaură în buget.

Cât costă o pască gata preparată

În 2025, valoarea medie a coșului de Paște se ridică la aproximativ 1.000 de lei. Cererea este în creștere atât pentru produsele tradiționale, precum carnea de miel și cozonacii, cât și pentru ingrediente gourmet și preparate internaționale, care adaugă un plus de rafinament meselor festive.

Carnea de miel continuă să fie ingredientul central în jurul căruia românii își conturează masa de Sărbătoare. La mare căutare sunt și cozonacii, ouăle, precum și ingredientele pentru pască sau chiar pasca deja preparată.

Oferta de Paște include șase sortimente de pască, de la rețeta tradițională la variante precum pasca fără aluat, cu ciocolată sau pasca în stil polonez. Pe Freshful, prețurile pornesc de la 38 de lei, iar valoarea medie se situează în jurul a 85 de lei. La Auchan, desertul costă 46,99 lei.

Pasca este un desert specific sărbătorii Paștelui, preparat dintr-un aluat dulce, asemănător celui de cozonac, umplut cu o cremă din brânză dulce, ouă, zahăr și uneori stafide. Deasupra se poate adăuga un grilaj din aluat, smântână sau diverse toppinguri dulci.

Rețetă pască Paște

Cei care vor să prepare singuri acest desert tradițional de Paște vor avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos.

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g uscată)
  • 200 ml lapte călduț
  • 2 ouă
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt topit
  • Coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
  • 1 plic zahăr vanilat
  • Un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 500 g brânză dulce de vaci (bine scursă)
  • 2 ouă
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 100 g stafide (hidratate în rom sau apă caldă)
  • 1-2 linguri griș (pentru consistență)
  • Coaja rasă de lămâie
  • Opțional: 1 lingură smântână pentru cremozitate

Pentru uns:

  • 1 ou bătut
  • Zahăr pudră pentru decor (după răcire)

Mod de preparare

1. Prepararea aluatului:

  • Dizolvă drojdia cu o lingură de zahăr și puțin lapte călduț. Lasă 10-15 minute să se activeze.
  • Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea, zahărul, coaja de citrice, ouăle și drojdia activată.
  • Încorporează treptat laptele călduț și frământă, adăugând la final untul topit.
  • Frământă bine până aluatul devine elastic și nu se mai lipește. Lasă-l la dospit 1-1,5 ore, până își dublează volumul.

2. Pregătirea umpluturii:

  • Amestecă brânza dulce cu ouăle, zahărul, vanilia, coaja de lămâie, stafidele și grișul.
  • Dacă pare prea moale, mai adaugă puțin griș.

3. Asamblarea:

  • Împarte aluatul în 3 părți: una pentru bază, una pentru bordură, una pentru decor (opțional).
  • Întinde baza și pune-o într-o formă rotundă unsă (sau tapetată cu hârtie de copt).
  • Din a doua bucată de aluat, împletește o funie și pune-o pe marginea tăvii.
  • Toarnă umplutura în mijloc și netezește.
  • Dacă vrei, decorează deasupra cu fâșii de aluat în formă de cruce sau grilaj.

4. Coacerea:

  • Unge pasca cu ou bătut.
  • Coace în cuptorul preîncălzit la 170°C timp de 40–50 de minute, până devine rumenă și frumoasă.
  • Lasă să se răcească complet înainte de tăiere.