07 iul. 2022 | 10:09

Cea mai gravă secetă din ultimii zeci de ani face ravagii în România. Pământul arde, iar râurile încep să dispară. Ce zone sunt puternic afectate

News
Cea mai gravă secetă din ultimii zeci de ani face ravagii în România. Pământul arde, iar râurile încep să dispară. Ce zone sunt puternic afectate
Pompieri în timp ce sting un incendiu

România traversează o perioadă extremă din punct de vedere meteorologic, iar efectele negative se resimt în toate regiunile. Din păcate, țara noastră se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii ani, astfel că nivelul Dunării s-a înjumătățit, mai multe râuri au dispărut, iar sute de hectare de teren au ars în întregime. În tot acest timp, mii de cetățeni au început să primească apă cu porția, fiindu-le interzisă irigarea culturilor.

Zonele în care râurile au dispărut complet

După luni de zile în care ploile au fost insuficiente, trei sferturi din țară este grav afectată de secetă, lăsând mai multe zone din țară fără ape, în timp ce terenurile agricole se usucă sau ard din cauza temperaturilor extreme.

În mai multe localități, măsurile impuse sunt fără precedent în România, astfel că s-a început raționalizarea apei, mulți dintre cetățeni neavând acces nici măcar la apă potabilă pe timpul nopții.

Potrivit autorităților, aceste măsuri restrictive sunt cauzate de temperaturile extreme înregistrate în ultima perioadă și a faptului că oamenii au folosit mai multă apă, atât pentru consum personal, cât și pentru terenuri și grădini.

O altă pagubă suferită în urma secetei este dispariția râurilor, astfel că în regiunea Moldovei, Rebricea, Tutova, Lipova, Buhai au secat complet, astfel că doar niște panouri care atenționau cetățenii să păstreze curățenia apei mai amintește de existența lor.

În schimb, în cauzul altor râuri, există doar câteva firicele de apă prezente acolo, însă și acestea sunt compromise. Seceta rade de pe fața pământului și plantele și viețuitoarele, care nu au cum să supraviețuiască fără apă.

„Nu se pot dezvolta nici plantele, nici viețuitoarele. Dacă este sec, este uscata albia cursului de apă, clar că nu poate fi asigurat un mediu de viață”, a declarat Lăcrămioara Hranici, de la administrația bazinală apă Prut-Bârlad.

Dunărea și râul Putna, la cel mai scăzut nivel din ultimii ani

Ministrul Mediului a avertizat românii cu privire la seceta care face ravagii în toată țara, afectând inclusiv cele mai importante resurse de apă din România.

Potrivit acestuia, Dunărea se află la jumătate din debitul ei normal, atingând cel mai scpzut nivel din ultimii ani. Cu toate acestea, ministrul a anunțat că nu există un pericol actual în ceea ce privește producerea energiei electrice.

„Avem undeva la 3000 de litri pe secundă, sub media de 5800-6000 anuală, dar nu avem probleme în ceea ce priveștee exploatarea instalațiilor care uzinează apă pentru producerea energiei electrice”, a transmis ministrul.

Râul Putna este afectat puternic de secetă, o parte din el fiind înlocuit de ciulini și pietre. Dacă până acum, debitul acestuia era de aproape 20 de metri cubi, acum, există zone complet uscate.

„Am ajuns la un deficit de apă pe mp de 550 de litri, atenție 550 de litri are nevoie solul din Vrancea la acest moment, lucru care nu se poate regla decât în câțiva ani dacă lucrurile vor reveni la normal”, a transmis Nicușor Halici, prefectul Vrancei.

Incendiile fac ravagii în toată țara. Avertismentul pompierilor

Din păcate, pagubele nu se opresc aici, astfel că fără apă și cu vegetația uscată, incendiile nu întârzie să apară. Așa se explică intervențiile pompierilor în toată România, după ce sute de hectare de culturi au fost distruse în totalitate.

Pentru a preveni adevărate dezastre naturale, unii dintre fermieri sunt dotați cu cisterne de apă pe care să le folosească până la sosirea pompierilor.

„În perioadele în care avem 35-40 de grade, când paiele sunt uscate, grâul arde precum benzina. De aceea, în câmp se află obligatoriu cisterna cu 8.000 de litri de apă”, a transmis Alexander Degianski, fermier.

Pentru a preveni izbucnirea incendiilor în această perioadă, pompierii din Timiș le-au solicitat cetățenilor să nu utilizeze focul deschis în zone cu pericol de incendiu, iar pe timp de vânt să nu arunce la întâmplare țigări aprinse.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Taxiul în noaptea de Revelion, un coșmar. Prețurile ating un nivel record
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
Knock out pentru Călin Georgescu. Ce a decis judecătoarea Cristina Ardeleanu
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
Cel mai GREU REVELION din ISTORIA României.
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro