Ultramaratonul Barkley nu este o competiție foarte cunoscută, dar mulți spun că este cea mai dură din lume. Atleți cunoscuți au zâmbit ironic, în momentul în care au auzit această sintagmă, doar că realitatea le-a dat o palmă zdravănă peste ceafă. Cifrele sunt „dureroase”. Rata de abandon este de 99%, iar competiția a fost terminată doar de 17 oameni în 37 de ani. Organizatorii trimit o „scrisoare de condoleanțe”, în momentul în care acceptă un sportiv.
„Dacă iadul ar avea un nume s-ar numi „Ultramaratonul Barkley”. Este modul în care cei care participă la aceast cursă descriu în puține cuvinte prin ce coșmar au trecut. O știu foarte bine și organizatorii care trimit un soi de „scrisoare de condoleanțe” când acceptă un sportiv, în care îi spun că se poate răzgândi.
Selecția nu este dificilă. Un eseu în care sunt descrise motivele pentru care sportivul este gata să înfrunte cei 160 de kilometri este suficient. Sau aproape suficient. Pentru că trebuie achitată și o taxă de un dolar și 60 de cenți.
Traseul este infernal, iar participanții trebuie să termine cursa de 160 de kilometri în mai puțin de 60 de ore. 16,5 kilometri trec prin câteva dealuri aflate în pădurile luxuriante din estul statului american Tennessee.
Organizatorii schimbă traseul în fiecare an, iar alergătorii nu au voie cu hărți la ei. Li se arată doar traseul, înainte de start, pe care trebuie să-l memoreze și chiar au voie să-și ia câteva notițe. Așa că nu-i de mirare că rata de abandon este de 99%, iar doar 17 sportivi au ajuns la linia de final în 37 de ani. Socotelile sunt simple: 55% dintre cursele organizate până acum n-au avut niciun câștigător.
La carrera más misteriosa del mundo: sólo 12 personas han terminado el maratón Barkley http://t.co/TPFQbC4q0c pic.twitter.com/38hi4AT6y3
— Javier de Pablo (@JavidePablo) July 17, 2015
Cei 160 de kilometri sunt împărțiți în cinci etape, iar alergătorii au timp în pauze doar să-și schimbe ciorapii și încălțările, de cele mai multe ori găurite zdravăn. Francezul Aurélien Sanchez a reușit să termine cursa de anul acesta în 58 de ore și 23 de minute. „Încă mai am coșmaruri. Visez că sunt în a cincea tură și mi-am pierdut concentrarea. Sunt rătăcit în pădure, e întuneric și mă trezesc panicat, pentru că am pierdut concentrarea și știu că trebuie să fiu concentrat ca să termin cursa”, a povestit pentru CNN. Tot atunci a dezvăluit că și-a permis luxul unui somn de 15 minute. După 33 de ore în care nu s-a oprit din alergare.
Alergătorii nu pot „fenta” traseul. Organizatorii lasă pe drum 13 cărți, iar la final participanții trebuie să aducă 13 file din acele cărți, care conțin numărul lor de concurs. Aurélien Sanchez a avut o problemă cu această regulă. În tura cu numărul cinci nu a găsit cartea, luată se pare de un excursionist, iar el a aranjat niște pietre, în locul cu pricina, ca să arate că a respectat traseul.
Solo el maratón de Barkley puede mantenernos a los amantes de la ultra distancia 3 días seguidos pendientes de las redes sociales.
El ultra más loco y destructivo del mundo y al que, por muy complicado que sea llegar, aspiro estar ahí y que Lazarus me dé sus condolencias #BM100 pic.twitter.com/Lne353qMPm— Aidé Córdova 🌺 (@AideCordova) March 17, 2023
Ideea acestei competiții a fost inspirată de povestea James Earl Ray. Ucigașul lui Martin Luther King, celebrul activist pentru drepturile americanilor de culoare, a fost încarcerat în acestă zonă într-o închisoare de maximă securitate. Autoritățile au ales această regiune tocmai din cauza terenului accidentat și cărărilor greu accesibile. Doar că după nouă ani de detenție, Earl Ray a reușit să evadeze. A fost prins după aproape 60 de ore la o distanță de „doar” 19 kilometri de închisoare.
Barkley maratón https://t.co/GLk6quDre4 pic.twitter.com/b6oLtbcseh
— Training life (@training4time) August 29, 2018
Alergătorul profesionist Gary Cantrell s-a lăudat în momentul respectiv că el ar fi fost deja la 160 de kilometri. Iar din această glumă s-a născut această cursă, în anul 1986. În anul 1995 a fost înregistrat primul concurent care a terminat Ultramaratonul Barkley.