Cea mai delicioasă tartă cu mere. Rețeta foarte simplă, știută de mulți români
Plăcinta/ tarta, fie cu fructe de pădure, mere și scorțișoară, cu brânză și stafide, ori chiar cu carne, are în spate o istorie de mii de ani. Primele mențiuni ale existenței acestui fel de mâncare au apărut în jurul anului 9.500 î.Hr., în perioada neolitică sau în noua eră a pietrei, când egiptenii au gătit prima crustă de plăcintă. Pe de altă parte, istoricii sunt de părere că originea desertului este atribuită grecilor, care preparau o pastă din făină cu apă, la care adăugau grăsime; pastă pe care o înfășurau ulterior în jurul unei bucăți de carne.
Rețetă simplă de tartă cu mere
Plăcintele egiptene, primele forme incipiente ale acestui desert, erau cunoscute sub denumirea ”galettes” și erau umplute cu orz, ovăz, secară și unse cu miere. În zilele noastre, cel mai răspândit tip de plăcintă, regăsit pe tot mapamondul, este cel cu mere.
Ingrediente
- 250 g unt
- 350 g făină
- 100 g zahăr pudră
- 1 plic zahăr vanilat
- 3 gălbenuşuri
- sare
- 10-12 mere
- 150 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- coajă lămâie
- scorţişoară
- galbenuş pentru uns
Mod de preparare
Se cerne făina într-un bol și se amestecă cu untul moale, vârful de cuțit de sare, zahărul vanilat și gălbenușurile. Se încorporează toate ingredientele și se formează un aluat consistent, apoi se bagă la rece, înfășurat în folie de plastic. În acest timp, se curăță merele de coajă și sâmburi, se dau pe răzătoare ori se taie feliuțe subțiri, după bunul plac. Se călesc preț de câteva minute, până când se înmoaie, și se adaugă zahărul și coaja de lămâie.
Se lasă la răcit, apoi se întinde aluatul, care întâi se împarte pe jumătate. O parte se așază în tavă, acoperind și pereții acesteia. Se pune compoziția de mere, iar pe deasupra se împletește restul de aluat și se aranjează sub forma unui grilaj. Desigur, pentru a decora tarta cu aluat sunt diverse modalități. Se unge cu gălbenuș de ou și se bagă în cuptor, apoi se servește pudrată cu zahăr.