Cea mai delicioasă și pufoasă prăjitură cu prune. Cât de simplă e rețeta
Pandișpanul se presupune că a apărut în perioada Renașterii, probabil în Spania, și tot acolo s-ar fi combinat pentru prima dată cu fructe. O variantă de sezon a delicatesei este cu prune.
Rețetă pentru prăjitură cu prune
Ingrediente
- 350 de grame făină albă (tip 650)
- 1 linguriţă rasă praf de copt
- 5 ouă mari
- 1 praf de sare
- 300 de grame de zahăr
- 300 ml ulei vegetal cu gust neutru (de floarea soarelui, rapiță etc)
- zeama de la 1/2 de lămâie
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 lingură de extract de vanilie
- 22-24 de prune dulci și coapte, dar tărișoare
- 2 linguri de pesmet alb
- 2 linguri de zahăr pudră
- unt pentru uns tava și 1 lingură de făină pentru presărat
Mod de preparare
Pornește cuptorul și fixează la temperatura de 175 de grade Celsius. Unge cu unt tava dorită, insistând pe la îmbinări și muchii, apoi presară cu făină. Spală bine prunele și desfă fructele în jumătăți, îndepărtând sâmburii.
Pentru blat separă ouăle cu grijă, astfel încât să nu ajungă strop de gălbenuș în albușuri. Pune albușurile într-un castron încăpător, gălnebușurile, de preferință, în vasul înalt al blenderului de mână, apoi toarnă deasupra gălbenușurilor ulei. Mixează puternic, până când se formează o maioneză consistentă. Dacă nu dispuneți de un blender, pregătiți totul în modul clasic, turnând în fir subțire uleiul peste gălbenușuri în timp ce bateți constant, într-un singur sens, cu un tel sau o lingură de lemn.
După acest pas, adăugați un vârf de sare peste albușuri și bateți-le spumă tare. Adăugați zahărul în ploaie, în 4-5 tranșe. După ce tot zahărul a fost încorporat în compoziție, adăugați și zeama de lămâie, care va dizolva zahărul în masa de albuș bătut. Transferă maioneza într-un castron și adaugă extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie și 1/3 din cantitatea de bezea, apoi amestecă energic cu o spatulă până se omogenizează.
Toarnă toată compoziția cu gălbenușuri peste bezeaua rămasă. Într-un alt recipient, amestecă bine făina cu praful de copt, apoi cerne totul printr-o sită. Omogenizează ingredientele cu mișcări lente, adăugând făina treptat. Pune compoziția în tava unsă cu unt și tapetată cu făină, apoi nivelează aluatul în tavă. Jumătățile de prune trece-le prin pesmet și aranjează-le deasupra aluatului, cu coaja în sus.
Pune tava la cuptor, la o înălțime medie. După 15 minute, dacă prăjitura s-a rumenit, acoper-o cu o foaie de copt de hârtie umezită, apoi mai las-o încă 25-30 de minute. În total, este nevoie cam de 40-45 de minute. Prăjitura cu prune se presară cu zahăr pudră și se servește imediat. Poate fi mâncată simplă, dar și acompaniată de un sos de vanilie, frișcă bătută sau altele.