Cea mai bună zmeură din România se găsește la Iași. Cum a reușit un cuplu să aibă o plantație de 6.000 de metri pătrați

Cea mai bună zmeură din România se găsește la Iași. Cum a reușit un cuplu să aibă o plantație de 6.000 de metri pătrați
Cea mai bună zmeură din România se găsește la Iași

Un cuplu din Iași s-a întors în satul natal pentru a cultiva zmeură. Aceștia au revenit în satul Suhuleț, comuna Tansa, după ce au muncit 4 ani într-o fermă din Germania. Investiția lor este de 30.000 de lei și au o plantație de aproximativ 6.000 de metri pătrați.

Cea mai bună zmeură

Cererea din partea clienților este foarte mare. Cei doi ieșeni nu găsesc suficienți oameni la cules. Din acest motiv, a pierdut o cantitate de zmeură însemnată anul trecut. Ionuț și Alina Maria Pomîrleanu s-au întors din Germania după ce au lucrat 4 ani la o fermă. Banii strânși au decis să-i investească.

„Ne-am săturat de străinătate și dacă am decis să ne întoarcem în țară, am zis să facem ceva cu banii câștigați în Germania. Ca toată lumea, am căutat informații despre ce am putea planta, ce se pretează la clima noastră, și ne-am gândit că cel mai bine ar fi să plantăm zmeură. Am început în anul 2017 cu plantația cu zmeură, iar de puțin timp avem și livada, pentru că ne gândim să facem procesare”, povestește Ionuț Pomîrleanu, în vârstă de 35 de ani.

În Iași, doar 30% din ceea ce se comercializează sunt fructe naturale autohtone, iar restul sunt din import. De aceea există o cerere mare din partea clienților, iar cei doi soți nu aveau oameni destui pentru cules, apelând la ajutorul rudelor.

Urmează investiții mari pentru plantația de zmeură

Cei doi ieșeni preferă să țină substanțele toxice departe de plantație, așa că folosesc zeamă de bordeleză pentru a se asigura că produsele lor sunt 100 la sută naturale. În acest fel, succes acestei afaceri se poate baza pe faptul că cei care doresc produse proaspete, vor apela mereu la ei.

De asemenea, în această afacere din domeniul agricol, plantația se îngrijește timp de 3 ani. Abia după această perioadă poate fi amortizată investiția. Ionuț Pomîrleanu spune că încă nu a reușit să amortizeze investiția. Așa că, urmează să instaleze un sistem de irigare prin picurare.

„Noi încă mai avem de investit în plantație, nu s-a terminat cu asta. Am vrea să mai facem un sistem de irigații prin picurare, pentru că până acum am luat apă de aici din comună. Am luat și un tractoraș, să pot să-mi fac treaba, am cumpărat și o ladă frigorifică. Nu am scos încă investiția, dar vom vedea ce va fi anul acesta”, mai spune Ionuț Pomîrleanu.

Sursă foto: BZI

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI