Cea mai bună rețetă de vin fiert – care e secretul acestei băuturi de iarnă

de: Ionuț Vieru
05 12. 2020

Vinul fiert este una dintre cele mai delicioase și aromate băuturi ce pot fi consumate pe timpul iernii. Cu toate că este considerată a fi o băutură ce își are originile în Europa, ea este preparată în diferite moduri pe tot globul. Este băutura preferată de toți românii, mai ales în pragul sărbătorilor de iarnă.

Ce vin folosim pentru prepararea vinului fiert?

Cel mai bun vin pentru fierbere este vinul de țară, roșu. Este mai sec și mai tare și nu își pierde din alcool atunci când este încălzit. De asemenea, nu este recomandat să folosiți vinuri demidulci sau vinuri dulci. De exemplu, un vin Cabernet-Sauvignon sec va fi mult mai delicios și mai aromat. Plus că veți beneficia de toate efectele sale pozitive asupra organismului și asupra sănătății.

Mai puteți folosi pentru fiert și vinul roșu, dar rețetele pentru prepararea lui nu sunt la fel de populare precum cele pentru vinul roșu. De asemenea, somelierii susțin că vinul alb sec fiert este o băutură foarte delicată. Are arome subtile, în special dacă este preparat cu zahăr caramelizat.

Cum să prepari cel mai bun vin fiert

Sunt nenumărate rețete pentru vin fiert, având numeroase variațiuni. Nu există „cea mai bună” rețetă pentru vin fiert. Ea depinde de gusturile fiecăruia. Sunt anumite rețete ce îți recomandă să amesteci vinul cu cidru de mere și să le fierbi cu scorțișoară, mere, portocale și cuișoare. Pe de cealaltă parte, sunt alte rețete ce îți recomandă să folosești doar două sau trei condimente. În acest fel, aromele sunt mai ușor de identificat în băutură.

Rețete de vin fiert

Vinul fiert a luat mai multe denumiri de-a lungul timpului în funcție de locul în care este preparat. În următoarele rânduri, vă vom prezenta cele mai bune rețete din țările Scandinave, SUA și Germania.

Glögg

Aceasta este o versiune norvegiană a vinului fiert. Ingredientele principale sunt nucile și stafidele. Veți avea nevoie de:

  • 1 sticlă de vin roșu sec
  • 100 g zahăr brun
  • 1 plic de praf de vanilie
  • 1 lingură de miere
  • 2 bastoane de scorțișoară
  • 1 linguriță de cuișoare
  • alune de pădure și nuci
  • stafide

Toate aceste ingrediente se încălzesc într-o oală, dar fără a da în fiert. La final, băutura se servește cu o linguriță de stafide și nuci adăugate în pahar sau cană.

Glühwein

Este băutura tradițională a austriecilor și a nemților. Este foarte căutată, în special în stațiunile montane din Alpi, Austria. Turiștii se încălzesc mereu cu o cană de vin fiert atunci când coboară de pe pârtie. Pentru această rețetă, veți avea nevoie de următoarele:

  • 1 sticlă de vin roșu
  • 10 cuișoare
  • 1 portocală
  • 1 baton de scorțișoară
  • 150 ml de apă sau suc de portocale
  • 10 g de zahăr alb

Rețetă de vin fiert alb

Dacă vrei să încerci ceva diferit și te-ai gândit la o rețetă de vin fiert alb, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 5 cuișoare
  • o portocală
  • un praf de ghimbir
  • 3 bucăți de anason stelat
  • 60 g de zahăr
  • 1 sticlă de vin alb

Vin fiert cu cidru sau brandy

Rețetele de vin fiert cu cidru sau brandy sunt foarte populare în SUA. Aceste rețete sunt clasice, trebuie doar să adăugați 150 ml de brandy sau cidru. Veți avea o băutură mai tare dar cu o aromă mai intensă. De obicei, se servește în pahare de 200 ml.