Cea mai bună rețetă de sos sweet chilli. Doar bucătarii consacrați o știu la perfecție
Sosul dulce-iute se găsește în bucătăria chinezească. Gustul dulce și picant i-a cucerit și pe chinezi, astfel că de multe ori găsești în restaurante alături de anumite preparate și acest tip de sos.
Cea mai bună rețetă de sos sweet chilli
Și în România se găsește acest tip de sos la sticlă sau la borcan, însă prețul poate fi destul de mare. Atunci, acest sos se poate prepara cu succes acasă. Acest tip de sos se potrivește perfect pentru Pachețelele de primăvară, Colțunași chinezești, Turtițe cu ceapă verde sau Plăcinte cu carne.
Ingrediente:
200 ml apa
100 g zahar
100 ml vin de orez (alcool de gatit)
4 ardei rosii iuti
1 bucata ghimbir cât o nucă
2 catei de usturoi
1 praf sare
1 lingura amidon
Mod de preparare
Într-o oală se pun la fiert apa și zahărul. Se amestecă până ce zahărul se topește complet, după care se lasă să fiarbă până ce se pregătește restul ingredientelor.
Se spală ardeii și se curăță de cotor. Dacă dorești sosul mai iute, mai păstrează și semințele. Pune doi ardei cu semințe și doi ardei cu semințe. Într-un robot de bucătărie pune ardeii, ghimbirul și usturoiul. Pornește robotul și lasă-l să funcționeze pentru câteva secunde, până ce ingredientele sunt tocate, ca de mărimea bobului de orez.
Se toarnă ingredientele tocate în oala de pe foc, se adaugă sarea și vinul de orez. Lasă-l apoi să clocotească. Dizolvă amidonul într-o lingură de apă și toarnă-l în oală. În această fază poți decide consistența sosului. Dacă dorești un sos mai gros și mai consistent, atunci îl mai poți lăsa pe foc până ce sosul mai scade. De asemenea, poți crește cantitatea de amidon. Acest sos se păstrează în recipiente de sticlă închise ermetic, la frigider, și rezistă până la două săptămâni.
Beneficiile ghimbirului
Ghimbirul are multe beneficii pentru organism. Datorită conținutului de antioxidanți, el se folosește în medicina naturistă, îndeosebi sub formă de ceaiuri. El se poate face numai din ghimbir ori în combinație cu alte plante, cum ar fi măceșele, coriandrul, merele, florile de hibiscus ori cojile de lămâi verzi.
Ghimbirul are efect antiinflamator și tratează artrita. Astfel, pudra de ghimbir se amestecă cu câteva picături de ulei de ricin, iar soluția este utilizată în masarea zonei dureroase. Ghimbirul mai este folosit și pe post de afrodiziac, datorită efectului stimulator. În plus, ghimbirul reduce colesterolul și poate preveni accidentele vasculare cerebrale. El este eficient și în curele de slăbire, mai ales în combinație cu ceaiul verde.