Cea mai bună rețetă de papanași cu dulceață și smântână. Desertul care va ieși pe placul tuturor

de: Năstase Mirabela
11 06. 2020

Papanași cu dulceață și smântână, prăjiți. Iată cum se face aluatul pentru papanași cu brânză de vaci și cum se prăjesc aceștia, ca să nu rămână cruzi la mijloc.

Cea mai bună rețetă de papanași cu dulceață și smântână

Papanașii cu dulceață și smântână sunt un desert românesc extrem de gustos și rapid. Iată ingredientele și modul de preparare.

Ingrediente papanași cu smântână și dulceață

  • 250 de grame de branza de vaci bine scursă de zer
  • 230-250 grame făină
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 1 linguriță de scorțisoară
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 2 oua întregi
  • optional, coajă rasă de lămâie
  • în plus: ulei din abundență pentru prăjit (minimum jumătate de litru), faină pentru presarat planul de lucru
    pentru servit: dulceață după gust, smântână de preferință nefermentata (să nu fie acra) care se poate îndulci cu zahăr pudră, zahăr pudră, praf de scorțișoară (opțional)

Mod de preparare papanași cu smântână și dulceață

Se începe cu aluatul pentru papanași: se pune într-un castron brânza de vaci. Se adaugă sarea, zahărul vanilat și scorțișoara. Acum e momentul să adăugați și coaja rasă de lămâie. În plus, se adaugă și o linguriță de praf de copt.

Se mărunțește toată compoziția cu furculița și se omogenizează, apoi se adaugă și cele două ouă. De asemenea, se omogenizează ouăle și brânza, se adaugă făina și se începe să se înglobeze cu o lingură, apoi se ia la frământat doar până se omogenizează, nu e nevoie de mai mult.

Cantitatea finală de făină absorbită poate varia în funcție de mărimea ouălor, de gradul de umiditate al brânzei și de puterea de a îngloba lichid a făinii. Uneori e nevoie de o lingură în plus pentru a obține un aluat care nu se lipește de mâini, dar nici nu trebuie să fie tare.

Apoi, se presară planul de lucru cu făină pentru ca aluatul să nu se lipească și se așază aluatul pe planul de lucru.

Acest aluat se împarte în cinci bucăți mai mari, pentru papanași, și în cinci bucăți mai mici pentru acel moț.

Bucățile mici se modelează în formă de bilă, iar din bucățile mari se formează papanașii. Se ritunjesc, se turtesc, și cu ajutorul degetelor se formează la mijloc o gaură care se lărgește ușor, permițându-le papanașilor să se gătească bine în interior în timpul prăjirii.

Pentru a prăji papanașii, ideal ar fi să folosiți un vas de fontă sau o cratiță cu fundul mai gros. Se toarnă uleiul în vas, care ulei trebuie să aibă o adâncime în vas de cel puțin 5-6 cm. Se încinge la foc potrivit până când o bucată mică de aluat în vas formează imediat bule de aer în jurul ei și plutește deasupra uleiului, apoi focul se micșorează. Se prăjesc pe rând până când se rumenesc.

Papanașii se scot apoi pe hârtie absorbantă, îndepărtând uleiul în exces. Pentru a se elimina orice posibilitate ca papanașii să rămână cruzi, se scot din baia de ulei înadatî ce au atins gradul de rumenire dorit, se scurg pe șervețele absorbante și se așază pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Se dau apoi papanașii la cuptorul preîncins la 180 de grade, timp de 7-8 minute, apoi se servesc calzi, înecați în smântână și garnisiți cu dulceață.