Cea mai bună prăjitură cu gem ca la bunica. Cum prepari acest desert delicios care îți va aminti de copilărie

de: Sabina Anastasia
13 05. 2024

Când Nicolae Ceaușescu conducea România, prăjitura cu gem și aluat răzuit făcea furori printre bărbați și copii. Era unul dintre deserturile cu care gospodinele încercau să îndulcească viața deja dificilă pe care o trăiau multe familii. Desertul delicios este ieftin, presupunând folosirea a doar șase ingrediente.

Prăjitură cu gem și aluat răzuit, un deliciu în comunism

În comunism, româncele făceau eforturi pentru a pune pe masă, măcar o dată la ceva timp, un desert dulce pentru bărbații și copiii lor. Nu amintim de instrumentele de bucătărie, care nu erau la fel de performante. Ingredientele de bază pentru prăjituri erau foarte greu de găsit în acea perioadă.

În ciuda greutăților întâmpinate, româncele au știut exact cum să acționeze, cu inteligență și tact, pentru a reuși să îndulcească viețile familiilor lor. Inventau, din nimic, rețete delicioase pentru a pune pe masă la final de săptămână, dar nu numai. Așa a luat naștere și prăjitura cu gem și aluat răzuit.

Citește și: Prăjitura care făcea furori pe vremea lui Ceaușescu. Iată cât de rapid se prepară și ce ingrediente se folosesc

Rețeta prăjiturii clasice cu gem și aluat răzuit, preparată ca în perioada comunismului, a fost dezvăluită pe blogul kiloretete.ro. Pentru a o prepara ca pe vremea bunicii tale, ai nevoie de nu mai mult de șase ingrediente. Modul de preparare este foarte simplu. Îl poți consulta mai jos.

Prăjitură cu gem și aluat răzuit. Listă ingrediente

  • 2 ouă
  • 200 g margarină
  • 1 linguriță vanilie
  • 1 linguriță praf de copt
  • 500 g făină
  • 200 g gem

Prăjitură cu gem și aluat răzuit. Mod de preparare

  1. Se topește margarina la flacără mică și se toarnă într-un vas de bucătărie.
  2. Se adaugă: ouăle, zahărul și esența de vanilie.
  3. Se amestecă ingredientele până la omogenizare.
  4. Se cerne făina de 3 ori, pentru ca desertul să iasă aerat.
  5. Se amestecă făina cernută cu praf de copt, în care se încorporează treptat compoziția cu ou.
  6. Se frământă aluatul foarte bine și se împarte în două bucăți (inegale, una să fie mai mare).
  7. Se pune bucata mai mică de aluat la frigider, timp de o oră.
  8. Se întinde bucata mare de aluat într-o foaie subțire.
  9. Se așază foaia subțire de aluat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  10. Se preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius.
  11. Se adaugă peste aluat gem din fructele preferate și se distribuie uniform pe toată suprafața.
  12. Se scoate bucata mică de aluat de la frigider și se dă pe răzătoare, deasupra gemului, uniform.
  13. Se dă prăjitura cu gem și aluat răzuit la cuptor, la 190 de grade, timp de 25 de minute.

Citește și: Negresă cu gem, prăjitura foarte ieftină şi rapidă care te scoate din impas. Musafirii te vor lăuda pentru acest desert

Prăjitura cu gem și aluat răzuit este gata! Desertul trebuie lăsat la răcit, înainte de a fi servit membrilor familiei sau musafirilor. Se poate consuma în forma propriu-zisă sau alături de o cană de lapte cald. Copiii vor adora gustarea! Va ieși exact ca pe vremea când o prepara bunica ta. Poftă bună!