Ciorba de fasole cu afumătură se număra printre cele mai delicioase preparate tradiționale românești. Există mai multe rețete, în funcție de zona țării, dar rezultatul final este mereu gustos.
Rețetă pe care o vom prezenta în rândurile următoare nu este complicată, dar conține un ingredient secret care va schimba total gustul ciorbei. Este vorba de tarhon. Iată toate ingredientele de care veți avea nevoie:
Pentru început, alegem fasolea, o spălăm și o lăsăm la rehidratat peste noapte în apă rece. Și afumătura se pregătește de seară, astfel încât să fie gata de fiert dimineața.
A doua zi de dimineață, puneți fasolea la fiert într-o oală mare. Afumătura trebuie fiartă separat. După primul clocot, schimbați apa de două-trei ori pentru a înlătura excesul de sare și grăsime, iar la final carnea fiartă se taie bucățele mici și se adaugă în oala cu fasole.
În aceeași oală adăugați câteva boabe de piper, după gust, și foile de dafin. Fierbeți totul timp de circa o oră și jumătate, până când fasolea este aproape gătită.
În continuare, ne vom ocupa de legume. Curățați și tăiați cubulețe ceapa, ardeiul gras, morcovii, țelina și păstârnacul, iar mai apoi, într-o tigaie, căliți legumele în două linguri de ulei până se înmoaie, apoi adăugați-le în oală.
În aceeași oală punem roșiile tăiate mărunt, lingura de boia de ardei, bulionul și crenguțele de cimbru. Cu circa 10 minute înainte de a opri focul adăugăm tarhonul și câteva picături de oțet, astfel încât să acrim ciorba.
Dacă este nevoie, mai adăugați sare, după gust. Puteți servi ciorba alături de o ceapă roșie, o turtă sau mămăligă, după preferințe. Poftă bună!