Cea mai bizară iarnă din istoria României: ‘Ziua simți că e toamnă’
Iernile din ultimii ani sunt extrem de diferite față de cele de acum 20 sau 30 de ani. În anii 90, anotimpul rece marca începutul unui sezon geros, cu viscol, troiene de zăpadă ce ajungeau și la 20 de metri, precum și temperaturi negative de până la -20 de grade. Încălzirea globală a afectat serios întreaga planetă, ceea ce afectează cele mai importante stațiuni de schi din România și Europa.
Cum afectează temperaturile ridicate stațiunile de schi din România
Iernile au devenit tot mai blânde, iar valorile termice din timpul zilei sunt asemănătoare cu cele din anotimpul tomnatic. Deși unele persoane friguroase s-ar putea bucura de aceste schimbări bruște de temperatură, iarna 2021 – 2022 este considerată „cea mai ciudată iarnă din ultimii 10 ani”.
Reprezentanţii complexului de pârtii din staţiunea Păltiniş, județul Sibiu, sunt nemulțumiți de temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, neputând să asigure cele mai bune condiţii pasionaților de sporturi pe care le pot practica iarna.
„Ziua e toamnă, noaptea vine iarna. Cam aşa se schimbă anotimpurile sus la munte în ultimele zile, în cea mai ciudată iarnă din ultimii 10 ani. Deşi condiţiile în timpul zilei nu sunt chiar cele pe care le dorim, seara e altă poveste.
După ora 17,00 temperaturile scad uşor, zăpada se întăreşte, iar schiatul redevine o plăcere. Până în 8 ianuarie, instalaţiile de nocturnă se aprind în fiecare seară.
Instalaţiile sunt deschise până la ora 21,00, iar skipass-urile costă între 90 de lei pentru studenţi/elevi/pensionari şi 100 de lei pentru adulţi.
Iar de săptămâna viitoare, instalaţia de nocturnă va funcţiona în fiecare miercuri şi sâmbătă. Ne vedem şi când se lasă seara!”, au scris cei de la Arena Platoş Păltiniş, pe rețelele sociale.
Cele mai geroase ierni din istoria României
Păltiniș este cea mai cunoscută stațiune montană din România, renumită pentru pârtiile sale de schi, care au bucurat sufletele pasionaților de sporturi de iarnă, de-a lungul timpului. Deși stratul de zăpadă măsoară 20 de centimetri, specialiștii se îngrijorează că neaua se va topi rapid, având în vedere faptul că sunt temperaturi pozitive, de 1 sau 2 grade.
Fiind cea mai veche stațiune montană din România, Păltiniș este a doua cea mai înaltă, după Rânca, la o altitudine de 1442 de metri. Situată în inima județului Sibiu, stațiunea montană Păltiniș a fost înființată în 1894 de Societatea Carpatină Transilvania.
Deși acum ne confruntăm cu ierni blânde și valori termice ridicate, în anii 1929, 1942, 1954 și 1967 s-au înregistrat cele mai friguroase ierni din istoria țării noastre.
În februarie 1929, ninsorile au făcut ravagii în România, cu temperaturi de minus 30 de grade. Recordul negativ absolut a fost atins în 1942, când meteorologii au înregistrat minus 38,5 grade Celsius lângă Brașov.