Cea mai bătrână persoană din lume a murit la 124 de ani. Care e secretul longevității sale

Cea mai bătrână persoană din lume a murit la vârsta de 124 de ani. Francisca Susano, cunoscută de apropiați ca Lola Iska, a trecut în neființă luni noapte, în casa sa din Filipine. Autoritățile locale au confirmat decesul acesteia. Care a fost secretul longevității sale, în rândurile de mai jos.

Cea mai bătrână persoană din lume a murit la 124 de ani

Francisca Susano, considerată „cea mai în vârstă persoană din lume“, s-a stins luni noapte, la vârsta de 124 de ani, în casa sa din Filipine. Cauza morții femeii nu a fost stabilită încă, potrivit ofițerului de informații publice al orașului, Jake Carlyne Gonzales, scrie The Sun.

În ciuda faptului că Lola nu a prezentat simptomele bolii, aceasta urmează să fie testată pentru COVID-19. Autoritățile din Kabankalan, orașul în care locuia femeia, au confirmat știrea de pe rețelele sociale, declarând următoarele:

„Este mare durere în inima noastră. Am fost uimiţi şi trişti când am primit vestea că Lola Francisca Susano a murit la începutul acestei seri de luni, 22 noiembrie. Ea va rămâne mereu o sursă de inspiraţie şi o mândrie pentru noi“.

Conform documentelor, Francisca Susano s-a născut pe data de 11 septembrie 1897, în același an în care a fost inventată cupa de înghețată, iar Marconi transmitea prima emisie radio peste ape.

Femeia a supraviețuit pandemiei de variolă din anii 1900, epidemiei de holeră din 1905 și pandemiei de gripă spaniolă din 1918. În septembrie 2021, Guinness World Records încă verifica documentele necesare pentru ca Lola Iska să fie declarată oficial drept cea mai în vârstă persoană în viață din lume.

Citește și: Singurul aliment care îți garantează longevitatea. Românii îl consumă des, mai ales la sarmale

Care a fost secretul longevității sale

Francisca Susano a avut 14 copii, iar cel mai mare dintre aceștia este în vârstă de 99 de ani. Până anul trecut, femeia era capabilă să vorbească fluent, să meargă și chiar să cânte la muzicuță.

Oamenii cred că secretul longevității sale a constat într-o dietă bazată pe multe legume și foarte puțină carne, dar și în abstinența de la alcool. Francisca Susano spunea, însă, că viața ei lungă este în primul rând rezultatul perspectivei sale pozitive asupra lucrurilor.

Potrivit Grupului de Cercetare în Gerontologie, care se ocupă cu evidenţa celor mai în vârstă oameni din lume, pe glob există între 300 şi 450 de supercentenari care au cel puţin 110 ani.

Cel mai în vârstă bărbat din lume a murit în septembrie, la 127 de ani

Cel mai în vârstă bărbat din lume a murit în luna septembrie a acestui an, pe data de 27, la vârsta de 127 de ani. Cel numit Natabay Tinsiew a trăit în Eritrea, Africa. Familia bărbatului a început demersurile pentru a-l introduce post-mortem în Cartea Recordurilor.

Zere Natabay, nepotul lui Natabay Tinsiew, a declarat pentru BBC că secretele supraviețuirii bunicului său au fost: „răbdarea, generozitatea și o viață plină de bucurie“.

Bărbatul a murit în satul său natal, Azefa, un sat înconjurat de munți, cu o populație de aproximativ 300 de locuitori. În anul 1934, Natabay s-a căsătorit, iar soția sa a murit în 2019, la vârsta de 99 de ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI