Ce zile libere speciale au românii. În ce condiții pot beneficia de ele
Anul 2022 nu a fost unul care să îi avantajeze pe bugetarii din România. Din păcate, nu mai puțin de șase libere vor pica în 2022, în weekend. Celelalte nouă vor fi în timpul săptămânii, iar angajații vor putea să se bucure din plin de mai multe zile de concediu, plătit.
Zilele libere de care puțini români știu că pot să beneficieze
Astfel, zilele libere sunt după cum urmează, în 2022:
-1 ianuarie (sambata) – Anul Nou
-2 ianuarie (duminica) – Anul Nou
-24 ianuarie (luni) – Ziua Unirii Principatelor Romane
-22 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
-24 aprilie (duminica) – Paste
-25 aprilie (luni) – Paste
-1 mai (duminica) – Ziua Muncii
-1 iunie (miercuri) – Ziua Copilului
-12 iunie (duminica) – Rusalii
-13 iunie (luni) – Rusalii
-15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului
-30 noiembrie (miercuri) – Sfantul Andrei
-1 decembrie (joi) – Ziua Nationala a Romaniei
-25 decembrie (duminica) – Craciun
-26 decembrie (luni) – Craciun
Există totuși și evenimente speciale, prin care angajații pot primi liber de la angajator, fără ca acestea să fie contorizate în concediul de odihnă.
”Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern”, se arată în Codul Muncii.
Iată ce trebuie să știe orice angajat
Pentru căsătorie, un angajat primește cinci zile de concediu. Pentru salariații care au copii ce se căsătoresc, aceștia pot primi două zile. De altfel, nașterea unui copil este răsplătită cu cinci zile de concediu plus zece zile daca tatăl a urmat un curs de puerticultură.
Pentru un deces în familie, pentru soț/soție, copil. părinte sau socru, salariații primesc trei zile de concediu. Pentru decesul bunicilor, fraților sau surorilor, angajatorul oferă o zi de concediu, la fel și pentru românii care se hotărăsc să doneze sânge.
Dacă bugetarul schimbă locul de muncă, pentru același angajator, dar domiciliul va difera în altă localitate, poate obține cinci zile. Angajații care vor să pregătească susținerea lucrării de diplomă pentru învățământul superior pot primi 30 de zile de concediu fără plată.
Mai multe companii oferă o zi libera tuturor femeilor pentru data de 8 martie sau se acordă zi liberă plătită pentru ziua de naștere. Dacă la nivelul unei unități nu există nici un contract colectiv de muncă aplicabil, angajatorul va putea stabili acordarea acestor zile libere.