Acte necesare pentru înscrierea la grădinițe în 2022/2023. De când se pot depune cereri

Acte necesare pentru înscrierea la grădinițe în 2022/2023. De când se pot depune cereri

Înscrieri la grădiniță 2022-2023. Tot ce trebuie să știe un părinte. Calendarul după care se vor organiza atât înscrierile, cât și reînscrierile preșcolarilor a fost publicat de Ministerul Educației. Află în continuare când încep înscrierile la grădiniță în anul școlar 2022-2023, intervalul în care pot fi depuse cererile, dar și actele necesare pentru dosare.

Acte necesare pentru înscrierea la grădiniță în noul an

Copiii cu vârsta de minim doi ani pot fi înscriși la grădiniță, în vreme ce micuții cu vârste cuprinse între doi și cinci ani vor fi reînscriși.

„Am trimis semnat deja nota și urmează să o trimitem azi sau mâine către inspectoratele școlare. Condițiile de înscriere sunt neschimbate față de anii trecuți. În limita locurilor disponibile și copiii de 2 ani pot fi înscriși la grădiniță“, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației în legătură cu înscrierile la grădiniță 2022-2023, conform edupedu.ro.

Părinții au posibilitatea de a comunica datele copiilor online, prin fax, telefon sau email, însă dosarele de înscriere trebuie să fie depuse personal de către aceștia. Programul pe zile și ore va fi stabilit și afișat la loc vizibil de fiecare grădiniță în parte, după care se vor depune dosarele de înscriere la instituția cu pricina.

Potrivit Ministerului Educației, înscrierile la grădiniță 2022-2023 încep la sfârșitul acestei luni, mai exact pe 30 mai, în vreme ce reînscrierile vor începe ceva mai devreme, pe data de 16 mai 2022.

Ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoarea a grupelor de vârstă:

 • grupa mare;
 • grupa mijlocie;
 • grupa mică.

Citește și: Scene de groază la o grădiniță din Brașov. Mămică de 26 de ani, înjunghiată de soț și lăsată în comă pe asfalt. Ultimul cuvânt rostit de tânără

Criterii de departajare și noi informații

Dacă numărul înscrierilor la grădiniță 2022-2023 va fi mai mare decât cel al locurilor libere, se vor aplica criterii de departajare generale și specifice. Iată care sunt acestea:

 • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
 • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de un singur părinte;
 • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
 • existența unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

Iată care sunt actele necesare pentru înscrierea copiilor în învățământul preșcolar 2022-2023:

 • cererea de înscriere generată de SIIIR;
 • certificatul de naștere al copilului;
 • copie C.I. părinte/ tutore/ reprezentant legal;
 • hotărâri judecătorești (unde este cazul);
 • declarația-acord de înscriere la unitatea solicitată (conform celor 3 opțiuni) semnată de ambii părinți/tutore/reprezentant legal;
 • fișa medicală potrivit reglementarilor în vigoare, eliberată de medicul de familie (se depune la momentul începerii anului școlar);
 • copie a documentului eliberat de ISMB și copie a documentului medical care justifică amânarea începerii școlarizării pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31.08.2022 (conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 430/2004, pentru aprobarea Baremului medical cu afecțiunile care pot constitui cauze de amânare a începerii școlarizării la vârsta de 6 ani);
 • documente care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare generale sau specific ale celor trei unități de învățământ pentru care au optat.