Ce zile libere legale sunt în 2023. Angajații mai au încă 4 și în acest final de an
Ce zile libere legale sunt în anul 2023. Angajații români trebuie să știe că ei mai au încă patru zile libere și în acest final de an. De altfel, pentru anul 2022 au fost prevăzute în total 15 zile libere legale, dintre care patru mai sunt încă de luat. Una dintre ele va pica însă, în weekend, și anume, Crăciunul.
Ce zile libere legale sunt în 2023
Zilele libere legale care au mai rămas, pentru anul în curs, sunt:
- Sfântul Andrei: 30 noiembrie – miercuri
- Ziua Națională: 1 decembrie – joi
- Crăciunul: 25 și 26 decembrie – duminică și luni.
În ce privește zilele libere pentru anul 2023, trebuie spus că majoritatea acestora vor asigura mini-vacanțe pentru români, legându-se de zilele de weekend. Iată ce zile libere sunt în 2023!
- Anul Nou: 1 și 2 ianuarie – luni și marți
- Ziua Unirii Principatelor Române: 24 ianuarie- marți
- Vinerea Mare: 14 aprilie – vineri
- Paștele ortodox: 16 și 17 aprilie- duminică și luni
- Ziua Muncii: 1 mai – luni
- Ziua Copilului: 1 iunie – joi
- Rusalii: 4 și 5 iunie – duminică și luni
- Adormirea Maicii Domnului: 15 august – marți
- Sfântul Andrei: 30 noiembrie – joi
- Ziua Națională a României: 1 decembrie – vineri
- Crăciunul: 25 și 26 decembrie – luni și marți.
Noi reglementări în Codul Muncii
În Codul Muncii apar mai multe modificări, adoptate de Camera Deputaților. Potrivit noilor reglementări, salariații pot să beneficieze de mai multe zile libere, precum și de variante flexibile de lucru. Documentul legislativ prevede acordarea de concediu paternal a celui de îngrijitor, pentru situațiile în care un membru al familiei este bolnav de cancer, dar și acordarea unor zile libere pentru situațiile neprevăzute urgente.
Neacordarea concediului de îngrijitor salariaților care îndeplinesc condițiile va fi sancționată cu amendă între 4.000 de lei și 8.000 de lei. În plus, salariații vor putea să ceară pentru un timp limitat și program de muncă individualizat, respectiv îndeplinirea obligațiilor de serviciu pe baza de telemuncă, program flexibil sau cu timp de lucru mai scurt.
De asemenea, se mai specifică faptul că durata activității desfășurate în regim de telemuncă nu poate să depășească cinci zile pe lună și se poate aproba pentru funcționarii publici care au copii cu vârsta de până la 11 ani, care acordă îngrijire unei rude, au o stare care nu le permite deplasarea sau desfășoară activități dintre cele stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice ca putând-se realiza în regim de telemuncă.
Noile reglementări mai arată și că angajatorii au obligația să precizeze condițiile perioadei de probă, modalitatea de compensare a orelor suplimentare, dar și avantajele suplimentare acordate.
Salariatul are dreptul să solicite trecerea pe un post vacant ce îi asigură condiţii de muncă mai bune dacă şi-a încheiat perioada de probă şi are o vechime de cel puţin şase luni la acelaşi angajator. De precizat este că după votul din Parlament, proiectul de lege va fi trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.