În momentul de față, România exportă cupru, exploatat la mina din Munții Apuseni, direct în China. De asemenea, Guvernul nu renunță la construirea unui combinat care ar prelucra concentratul de cupru.
Exploatarea minieră Cupru Min Abrud continuă și anul acesta, responsabilă fiind compania Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore. Este una dintre cele mai mari pe plan mondial în domeniul tranzacțiilor de metale și energie. A fost singurul ofertant al licitației internaționale organizate la sfârșitul anului trecut.
”Nu mi se pare normal ca această materie primă, acest concentrat de cupru pe care îl extragem din România să fie prelucrat în altă parte, ţinând cont de faptul că, la nivel european, avem nevoie de acest cupru. Şi atunci trebuie să găsim soluţii la nivel european ca procesarea să se realizeze în România sau undeva în Uniunea Europeană. Tocmai de aceea am demarat aceste discuţii cu Comisia Europeană să vedem care sunt soluţiile de finanţare pentru asigurarea unei astfel de facilităţi”, a spus Florin Spătaru, citat de Agerpres.
Potrivit ministrului Economiei, Florin Spătaru, nu există un proiect concret, deocamdată, cu privire la acest aspect. Florin Spătaru a fost prezent joi și vineri în Alba, acolo unde a mai declarat că este în derulare un proces de identificare a soluțiilor financiare și a locației.
Minereul are un conținut de 0,37 – 0,4% cupru, iar în urma prelucrării, concentrația ajunge la circa 20%. Din nefericire, în România nu mai există de 15 ani un combinat care să prelucreze minereul de cupru.
În trecut s-a mai discutat despre posibilitatea ca ceea ce se extrage din Roșia Poieni să fie procesat în țară și să nu fie vândut mai departe. În ultimii ani, a fost vândut Chinei, sub formă de concentrat de cupru uscat. În Roșia Poieni se află undeva la 60% din rezervele de cupru ale României.
Mihai Fifor, fostul ministrul al Economiei, spunea în 2017 că dorința autorităților este să nu se mai vândă minereul, ci să fie dezvoltat în zonă. Exploatarea carierei a început în anul 1978, în zona Abrud-Musca-Bucium a Apusenilor, iar producția de cupru a început în anul 1983.
Rezervele sale reprezintă 65% din totalul cantităților rulate în țară, fiind cel mai mare zăcământ de cupru din România. Din această mină se extrage aproximativ 5.000 de tone de cupru pe an și este locul de muncă a peste 500 de oameni.