Țara noastră se află încă în stare de alertă, până pe data de 16 iunie, unele activități fiind încă restricționate. Chiar și așa, riscul ca o firmă să fie supusă unor verificări rămâne ridicat. Care sunt aspectele relevante care pot fi verificate de către ANAF chiar și în această perioadă.
Firmele care au activitate în timpul stării de alertă, au obligația, conform regulilor, să facă triajul epidemiologic pentru oricine le trece pragul, fie că sunt proprii angajați, fie că sunt simpli vizitatori, sau chiar inspector de stat venit în control, care dacă pare să aibă coronavirus, i se poate refuza accesul în firmă, după cum afirmă chiar specialiștii. Triajul epidemiologic constă în:
Inspecțiile fiscale la companii, se desfășoară după regulii speciale pe perioada stării de alertă. Dacă autoritățile insistă să desfășoare verificări în perioada asta, specialiștii spun că există anumite măsuri care pot fi implementate pentru a reduce riscul infectării cu coronavirus, O idee în acest sens ar putea fi suspendarea sau amânarea inspecției fiscale.
În cazul în care verificările merg înainte oricum, acestea se pot face la sediul Fiscului sau electronic (în alt loc), sau părțile pot comunica de la distanță prin intermediul:
Domeniul comerțului de alimente cum ar fi magazinele sau restaurantele, este vizat în mod expres de controale în această perioadă. Conform unor comunicări recente, sunt active și alte autorități, prin personalul de control, cum ar fi: