Ce valabilitate au polițele RCA Euroins după ce compania a intrat în insolvență. Ce trebuie să facă șoferii

de: Manolică Anca
17 03. 2023

Piața asigurărilor din România este puternic zguduită de un nou faliment. Societatea de asigurări Euroins a intrat în insolvență, iar sutele de mii de clienți se întreabă acum ce se întâmplă cu polițele deja încheiate. Iată ce trebuie să știe românii.

Cât timp mai este valabilă polița RCA emisă de Euroins, după ce compania a intrat în insolvență

Este oficial! Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a companiei Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a societății.

Cum aceasta avea sute de mii de polițe de asigurare RCA încheiate cu persoane fizice și juridice, vine și o serie de întrebări logice, pe care mulți români deja și le pun: ce se va întâmpla cu ele, cât timp vor mai fi valabile, sau cui trebuie să se adreseze în cazul producerii unui accident.

ASF i-a retras autorizația de funcționare

În acest sens, UNSAR a transmis câteva informații utile pentru asigurați și păgubiți privind polițele RCA încheiate cu Euroins. Prin urmare, asigurările deja încheiate vor rămâne în continuare valabile, conform prevederilor legale, pentru încă 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.

Astfel, șoferii care aveau polițe RCA la această societate vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asigurați până la data respectivă.

Cât despre păgubiții unui accident cauzat de un vehicul care este acoperit printr-o poliță RCA emisă de societatea Euroins România, aceștia vor fi despăgubiți în baza acesteia, în limitele și termenele stabilite de legislația în vigoare privind Fondul de Garantare a Asiguraților.

Cât timp sunt valabile contractele de asigurare

Contractele de asigurare încheiate cu societatea Euroins. sunt valabile până la data la care intervine una dintre următoarele situații:

  • data expirării înscrisă în contract
  • data denunțării contractului de asigurare de către asigurat printr-o notificare transmisă societății. Astfel, petenții vor primi un mesaj prin care se confirmă transmiterea cu succes a cererii lor către adresa de e-mail a Euroins., dedicată primirii cererilor de denunțare.
  • în termen de 90 de zile calculate de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, contractele/polițele de asigurare încheiate de asigurător încetează de drept.
  • data denunțării contractului, după deschiderea procedurii de faliment, adresată lichidatorului judiciar, care își produce efectele în 30 de zile de la recepționarea solicitării de denunțare, dacă lichidatorul nu răspunde sau, în cazul în care denunțarea este făcută de lichidator, la data notificării denunțării de către lichidator.

Citește și: RCA se scumpește în 2023 pentru acești șoferi. Veștile pe care fix ei nu voiau să le audă