Ce va deveni Covid-19, după tulpina Omicron. Experții în sănătate au făcut anunțul

de: Iancu Andreea
09 01. 2022

Tulpina Omicron este cea mai nouă variantă a coronavirusului, care a început să devină predominantă în multe state ale lumii. În timp ce autoritățile stabilesc noi măsuri restrictive, experții în sănătate fac cercetări privind comportamentul noii variante. Potrivit unora dintre specialiști, Covid-19 s-ar putea modifica după tulpina Omicron.

Cum va evolua Covid-19, după varianta Omicron

După ce tulpina Delta a ridicat îngrijorări serioase specialiștilor, acum noua variantă Omicron le dă de furcă cercetătorilor, care încearcă să descopere care sunt mecanismele virusului în noile condiții. Experții din sănătate consideră că lucrurile se vor schimba în privința Covid-19, după tulpina Omicron.

Un om de știință al guvernului britanic prezice chiar posibilitatea unei variante mai puțin severe, dar avertizează că „nu suntem încă acolo”. Conform spuselor specialistului, apariția tulpinii Omicron ar putea fi „prima rază de lumină” care ne-ar putea aduce mai aproape de o viață cu Covid ca boală endemică.

Expert în sănătate: „Covid devine endemic”

Medicul Mike Tildesley, membru al unui grup științific care privește grupa pandemică (Spi-M) și profesor la Universitatea din Warwick, susține că Omicron ar putea fi un indiciu important pentru ca pe viitor să existe o variantă mai puțin severă a Covid-19. Având însă în vedere că numărul de spitalizări este destul de ridicat în Regatul Unit al Marii Britanii, specialistul consideră că nu ne află deocamdată în acest scenariu.

„Lucrul care s-ar putea întâmpla în viitor este că s-ar putea să vedeți apariția unei noi variante care este mai puțin severă și, în cele din urmă, pe termen lung, ceea ce se întâmplă este că Covid devine endemic și aveți o versiune mai puțin severă. Este foarte asemănător cu răceala comună cu care trăim de mulți ani”, a declarat el pentru Times Radio sâmbătă, citat de The Guardian.

Specialistul susține că Omicron reprezintă primul semn că virusul începe să fie mai puțin brutal cu sistemul imunitar, însă nu ne aflăm deocamdată în situația în care Covid-19 să fie o boală endemică. Deocamdată, ceea ce se cunoaște este faptul că Omicron este o tulpină mai transmisibilă decât Delta.

„Nu am ajuns încă acolo, dar este posibil ca Omicron să fie prima rază de lumină de acolo care sugerează că acest lucru se poate întâmpla pe termen lung. Este, desigur, mult mai transmisibil decât era Delta, ceea ce este îngrijorător, dar mult mai puțin grav”, a punctat specialistul.

„Simptomele par puțin mai blânde”

În Regatul Unit al Marii Britanii, 18.454 de persoane se aflau în spital, internate cu coronavirus pe data de 6 ianuarie, potrivit cifrelor guvernamentale. Aceasta reprezintă o creștere de 40% de la o săptămână la alta, dar și cel mai mare număr raportat de cazuri din 18 februarie.

„Ceea ce observăm în cazul internărilor în spital este faptul că șederea în spital pare a fi în medie mai scurtă, ceea ce este o veste bună, simptomele par să fie puțin mai blânde, așa că asta este ceea ce vedem în mod constant cu varianta Omicron”, a adăugat el.

Deocamdată, o a doua doză booster (a patra doză de vaccin) nu intră în discuție, spun autoritățile sanitare din Regat. În schimb, experții acordă prioritate primei doze de rapel și îi încurajează pe cetățenii nevaccinați să se imunizeze. Până în prezent, peste 51 de milioane de oameni au primit o primă doză și peste 47 de milioane au primit o a doua doză, în Marea Britanie. De asemenea, peste 35 de milioane au primit un rapel sau a treia doză.