Ce urare nu trebuie să faci pe 15 august, de Sfânta Marie
Biserica Ortodoxă marchează, pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor şi Uspenia (termenul slav) şi Sfânta Maria Mare. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. Pentru că este vorba despre ”adormire”, nu se fac urări persoanelor care poartă acest nume.
Ce să nu spui pe 15 august, de Sfânta Maria
Fecioara Maria, spun învățăturile creștine, a mai trăit încă 11 ani după ce Iisus a fost răstignit. Înainte de a se stinge, aceasta a fost înștiințată că va muri de același arhanghel care s-a pogorât să-i spună că poartă în pântece un copil: Arhanghelul Gabriel.
Totul s-a întâmplat cu trei zile înainte de trecerea ei la Ceruri.
„Acestea zice Fiul tău: «Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare»”, au fost cuvintele Sfântului.
Mulți români fac o mare greșeală pe 15 august de Sfânta Maria. Este considerat mare păcat să spui „La mulți ani” persoanelor care poartă numele Maria sau Marian. Nu este tocmai o zi de petrecere. Această urare se adresează pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică.
Sfânta Maria – cel mai popular personaj biblic
Mărturiile despre Adormirea Maicii Domnului, dată la care Fecioara trece de la cele pământești la cele veșnice, apar încă din secolul al V-lea după Hristos. Din acel moment, a devenit unul din cele mai populare personaje biblice. S-a creat un cult pentru Maica lui Dumnezeu în mai multe confesiuni religioase, în special în cea catolică.
În legătură cu urările care se fac de Sfânta Maria, părerile sunt destul de împărțite chiar și în sânul Bisericii Ortodoxe. Biserica nu recomandă să spunem „La mulți ani”, dar nici nu interzice acest lucru.
„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre adormire, o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii”, susține părintele Ioan Chirilă de la Cluj.
Nu e bine să spui ”La mulți ani”
Pentru că se prăznuiește „adormirea” Născătoarei lui Dumnezeu, în credința populară se spune că urările de „La Mulți Ani” nu-și au locul. În această zi, credincioșii merg la biserică pentru a se ruga și a se spovedi.
Practic, este vorba despre pomenirea Sfintei Maria și nu despre celebrarea nașterii acesteia. Din acest motiv, nu se fac urări de „La mulți ani”. Nu poți ura „La mulți ani” unui mort, chiar dacă vorbim în acest context despre viața veșnică a celor sfinți.