Ce trebuie să pui, de fapt, în piftie ca să iasă limpede. Secretul să faci cele mai bune răcituri
Piftia este unul dintre preparatele nelipsite de la masa sărbătorilor de iarnă. O alternativă la piftia de porc este cea de pasăre, de curcan sau de cocoș. Dacă preferi o astfel de variantă de piftie, trebuie să știi că ea are anumite secrete, printre care unul dintre ele îl reprezintă ingredientul care trebuie adăugat pentru ca piftia să iasă limpede.
Ce trebuie să pui, de fapt, în piftie ca să iasă limpede
Atunci când aleg să prepare piftie, multe dintre gospodine doresc să obțină un lichid clar, pentru ca preparatul lor din carne de pasăre să iasă limpede. Trucul pe care ele îl folosesc în acest sens îl reprezintă gelatina alimentară. Ea se utilizează la torturi și prăjituri și este un produs natural, care se obține din cartilaje și piele. Astfel, cu această gelatină se pot obține aspicuri bine închegate și limpezi în același timp.
Ingrediente
1,8 – 2 kg carne de pasăre cu os și piele (pulpe, aripi, gheare de curcan sau cocoș)
3 lingurițe rase de sare
2 lingurițe boabe de piper negru
2 morcovi
1 rădăcină de păstârnac
4 căpățâni de usturoi (puse în 2 tranșe)
20-30 g gelatină granule sau foi
3-4 albușuri crude de ou (pentru a limpezi piftia)
Pentru decor, ai nevoie de:
ouă fierte
boabe de mazăre
păstăi de fasole verde
ridichi tăiate felii subțiri
ardei roșu sau gogoșar murat
boabe de porumb
sfeclă murată
castraveciori mici murați (cornichon)
frunze de pătrunjel și mărar
Mod de preparare
Mai întâi se crestează carnea pentru a permite oaselor și articulațiilor să se expună și pentru a se elibera gelatina din ele. Se curăță legumele, iar ingredientele toate se pun la fiert într-o oală mare, cu sare și boabe de piper. Indicat ar fi ca oala să fie din aceea sub presiune, pentru a scurta timpul de fierbere. Usturoiul adăugat de la început în oală va da o aromă mai pregnantă. Usturoiul se adaugă în timpul fierberii și la final. Este nevoie deci de două căpățâni de usturoi, la prima tranșă 25 de bucăți, restul la final.
Focul se lasă la minim și se lasă să se fiarbă o oră și jumătate. Fără oala de sub presiune, timpul de fierbere ar fi de 3-4 ore. După ce s-a fiert compoziția, se degresează bine și se păstrează lichidul la frigider pentru 20 de minute pentru a vedea dacă se încheagă. Se pun deoparte carnea și legumele. Carnea se porționează apoi. Supa care a rămas se filtrează cu o sită și se poate limpezi suplimentar.
Apoi, se pune lichidul la foc, se adaugă 3-4 albușuri și se așteaptă până când fierbe. Se adaugă acum și usturoiul rămas. Se amestecă bine la început, iar după ce zeama fierbe, nu se mai amestecă. Se strecoară totul bine și se lasă lichidul la răcit. Dacă este nevoie, se adaugă și această gelatină alimentară. Se face așa: se pun la hidratat 30 de grame de gelatină, într-o crăticioară cu 500 ml de apă foarte rece. Se lasă acolo zece minute, după care se încălzește la foc mic până când ajunge la 60 grade C.
Focul se stinge și se subțiază cu 2 polonice din supa caldă, iar totul se toarnă în oala cu supa limpede. Se amestecă totul bine și se condimentează cu sare. Se lasă la răcit vreme de 30 de minute. Se montează apoi carnea și legumele în niște boluri și se toarnă lichidul. Se lasă la răcit, după care se bagă la frigider.