În perioada sezonului rece, omul are imunitatea mai scăzută comparativ cu celelalte perioade ale anului. Deși medicii ne recomandă să avem grijă de corp pe tot parcursul anului pentru a nu avea probleme, abia când ne paște răceala ne amintim că darurile naturii ne pot fi aliat în această luptă.
Este normal să faci o infecție pe sezon, o formă ușoară, dar dacă toți ceilalți sunt bine și tu treci dintr-o viroză în alta, viroze care se vindecă din ce în ce mai greu, atunci e clar că sistemul tău imunitar este mai jos. Ca să prevenim sau să ajutăm corpul atunci când este ”la pământ”, este bine să mâncăm corect.
Vitamina C stimulează sistemul imunitar pentru a produce mai multe celule T care atacă și distrug mulți agenți patogeni, drept pentru care nu trebuie evitată în nicio parte a anului, mai cu seamă iarna și cu atât mai mult dacă ai o gripă, răceală sau o viroză respiratorie. Optează pentru surse de vitamina C precum portocale, căpșuni, kiwi, pepene, ardei verde, broccoli, roșii sau varză de Bruxelles.
E greu să iei un aport mare de vitamine din alimente, fie ele excepționale pentru organism. Cum ar fi să mâncăm zilnic trei saci de portocale pentru a ne lua necesarul de vitamina C? Imposibil. De aceea există suplimentele alimentare, care vin în completarea dietei noastre.
În plus, deficitul de vitamine, proteine și minerale pot șubrezi imunitatea și rezistența organismului, ceea ce înseamnă o predispoziție mai mare la răceli. Carențele de zinc, fier, cupru, seleniu sau de vitaminele A, C, E ori acid folic au o influență importantă asupra imunității.
Ele au efecte benefice asupra florei intestinale și a sistemului imunitar. Un studiu a arătat că acestea pot reduce durata răcelilor cu 2-3 zile.
Fructe de pădure, măceșe, cătină, rozmarin, salvie, coriandru, ghimbir, hrean, busuioc și produse apicole. În principiu, trebuie să ne folosim și de substanțe cu efect direct antimicrobian sau efect de stimulare a sistemului imunitar.