Ce trebuie să faci pentru creierul tău dacă ai împlinit 60 de ani. E obligatoriu
Veste bună pentru persoanele care au împlinit 60 de ani. Abilitățile mentale pot fi păstrate și după această vârstă. Cercetătorii de la Universitatea Heidelberg din Germania au constatat că performanța mentală crește, într-adevăr, în copilărie și adolescență și atinge apogeul după vârsta de 20 de ani, după care rămâne constantă pe tot parcursul vieții până la 40-50 de ani și nu mai devreme așa cum s-a crezut până acum. Chiar și după vârsta de 60 de ani, declinul mental poate fi prevenit. Cercetătorii afirmă că îți poți menține funcțiile cognitive dacă respecți anumite reguli.
Ce trebuie să faci pentru a-ți menține creierul sănătos și după 60 de ani
În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit performanța mentală a 1.2 milioane de oameni, cu vârste cuprinse între 10 și 80 de ani, între 2016 și 2018, potrivit Telegraph. Subiecții au fost rugați să finalizeze teste mentale de mare viteză, iar unul dintre ele a constat în vizualizarea unor imagini și cuvinte afișate pe monitor și includerea lor în una din categoriile „bun” sau „rău” prin apăsarea butoanelor.
Rezultatele au fost foarte diferite față de cercetările anterioare. Studiile anterioare privind îmbătrânirea creierului au avut tendința de a compara un grup de adulți de 20 de ani cu un alt grup de 60 sau 70 de ani. În cazul în care cei din grupul de 70 de ani au avut rezultate mai slabe decât cei mai tineri, cercetătorii presupuneau că performanța mentală a scăzut pe parcurs ce anii au trecut.
Însă noile studii efectuate de Universitatea Hidelberg arată că performanța cognitivă rămâne constantă.
De asemenea, este posibil ca în prezent, în medie, persoanele în vârstă de 60 de ani, să fie mai agile din punct de vedere mental, decât cei care aveau aceeași vârstă în anii 1960- 1980. Iar acest lucru se explică prin faptul că noile tehnologii au stimulat funcțiile cognitive, la fel cum au făcut-o puzzle-uri și jocuri de perspicacitate.
Cei care au împlinit 60 de ani își pot menține agilitatea mentală, cu condiția să respecte anumite reguli.
Exercițiile fizice
Una dintre principalele reguli este aceea de a-și forma o rutină pentru exerciții fizice. Știm că activitatea fizică crește fluxul sanguin cerebral, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor. De asemena, în timpul exercițiilor fizice creierul eliberează endorfine, cum ar fi serotonina (cunoscută sub numele de „molecula fericirii”). Aceste substanțe chimice ajută creierul nostru să se concentreze și să memoreze mai ușor.
După scanarea creierului unor voluntari în timpul exercițiilor fizice, s-a constat o creștere în dimensiune a anumitor zone ale sale, în special regiunea hipocampului, care este responsabilă cu memoria.
Dieta
O dietă deficitară este strâns legată de creșterea în greutate și obezitate, ceea ce duce la inflamații cronice ale creierului. În urma cercetărilor s-a stabilit că cele mai bune alimente pentru creier sunt cele din bucătăria mediteraneană, care sunt pe bază de plante, inclusiv o mulțime de fructe și legume, cereale integrale, nuci, semințe, ierburi, și condimente.
Există, de asemenea, unele cercetări mai noi care indică faptul că alimente cum ar fi nuci, ghimbir sau turmeric au un potețial ridicat de stimulare a creierului. Calitățile antioxidante ale ghimbirului reduc inflamația sa.
Socializarea
Aceasta este o metodă foarte bună de a reduce stresul. Întâlnirile cu prietenii pot reduce nivelurile de cortizol, cunoscut sub numele de hormonul stresului. În același timp, crește nivelul de endorfine făcându-ne să ne simțim la fel de bine ca după jogging.
Cercetătorii au studiat comportamentul maimuțelor macaque (considerate cea mai apropiată rasă de oameni), pe care le-au împărțit în două grupuri. Într-un grup, maimuțele au fost încurajate să se joace și să se socializeze una cu celălaltă, iar în cel de-al doilea grup, acestea au fost izolate. S-a constat că maimuțele care au fost izolate au prezentat o inflamație a creierului.
Citește și: „Ce spun urechile despre caracterul tău. Ce parte indică nivelul tău de inteligență, de fapt”