În Noapte de Înviere a Domnului Iisus Hristos, creștinii sărbătoresc sacrificiul pe care Mântuitorul l-a făcut pentru iertarea păcatelor neamului omenesc. Iată ce trebuie să faci, atunci când mergi la biserică, la miezul nopții. Ritualul pe care toți credincioșii îl respectă cu sfințenie.
Dacă în mediul urban unele dintre tradițiile de Paște s-au mai pierdut, de-a lungul timpului, ei bine, la sate încă se păstrează obiceiurile străvechi, atunci când vine vorba de sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
De exemplu, locuitorii mediului rural încep pregătirile de Paște încă din timpul Postului Mare. Gospodinele își pun la bătaie cele mai iscusite rețete, pentru a prepara drob de miel, friptură, borș, sarmale, pască și cozonac, pentru a îmbogăți masa festivă.
De asemenea, în Bucovina, ouăle se vopsesc doar roșii, în Joia Mare, pentru a simboliza sângele vărsat de Iisus Hristos pentru răscumpărarea neamului omenesc.
O tradiție cunoscută spune că, în Noaptea de Înviere, oamenii își pun o dorință la miezul nopții, după ce preotul strigă „Hristos a Înviat!”, iar aceasta se va îndeplini negreșit.
Apoi, după ce iau lumină și pască și revin acasă, bucovinenii se spală pe faţă cu apă neîncepută în care au pus un ou roşu şi un bănuţ, pentru a avea parte de bogăție și prosperitate.
Tot în Noaptea Învierii, preotul cântă „Hristos a înviat!” de 3 ori, iar credincioșii înconjoară biserica de același număr de ori, călăuziți de fețele bisericești.
După miezul nopții, foarte mulți dintre creștinii din Maramureș se îmbracă în straie de sărbătoare și merg la cimitir pentru a lăsa candela cu lumina sfântă la mormintele celor dragi care au trecut în neființă.
În prima zi de Paște, fiecare membru al familiei, înainte să plece din nou la biserică îmbrăcat în straie noi, se spală pe faţă cu apă rece, în care se pune un ou roşu şi un bănuţ de argint cu scopul de a goni toate relele.
După ce se spală copiii, părinții le ung obrajii cu oul roşu, iar ultimul care se spală mănâncă oul şi ia bănuţul de argint.
În Banat, tradiția spune că lumina sfântă rămasă de la Înviere are puteri vindecătoare și aduce noroc. Din acest motiv, credincioșii o păstrează și o reaprind, ori de câte ori cineva cunoscut are probleme de sănătate sau necazuri.
Băieții din Ardeal merg, de Paște, la fetele nemăritate din sat și le stropesc cu parfum, pentru a-și găsi miresele. De asemenea, în Sâmbăta Mare, flăcăii împodobesc brazi și îi lasă, pe furiș, la ușa caselor fetelor pe care le curtează.