Ce trebuie să faci neapărat cu grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei. Atenție! E mare păcat dacă îl arunci la gunoi
Grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei, prăznuit pe 30 noiembrie, este, potrivit tradiției, aducător de noroc și de belșug. Planta este văzută ca o sursă a vieții, întrucât din grâu se face pâine, hrana de bază a oamenilor. În plus, din punct de vedere religios, bobul de grâu încolțit reprezintă un simbol al vieții care biruiește moartea, fiind un simbol divin. Tot tradiția spune că grâul încolțit trebuie păstrat până în seara de Anul Nou, ocupând un loc de seamă la masa îmbelșugată, fiind în sine un simbol al belșugul.
Ce trebuie să faci neapărat cu grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei
Tradiția spune că grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei poate spune multe despre anul care urmează. El se verifică încă din noaptea de Revelion. Dacă acesta a crescut frumos, va fi un an frumos și îmbelșugat pentru persoana care l-a pus la încolțit, dacă grâul nu a crescut prea mult, nici anul care va veni nu va fi unul foarte bun.
Mare atenție însă, odată grâul încolțit și folosit de Anul Nou, el nu trebuie aruncat apoi nicidecum, ci el trebuie folosit cu un scop important. Grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei trebuie apoi dat hrană pentru păsări, dacă ești la țară, sau poți să îl dai să îl mănânce păsărilor dintr-un parc, în cazul în care locuiești la bloc.
Grâul încolțit mai poate fi folosit însă și în rețete de dulciuri. Spre exemplu, poți să dai o parte de grâu încolțit păsărilor și să păstrezi puțin și pentru o rețetă de prăjiturele cu smochine și grâu încolțit.
Rețetă de prăjiturele cu smochine și grâu încolțit
Ingrediente:
- 100 g făină de grâu
- o lingură de praf de copt
- 100 g zahăr
- 50 g miere lichidă
- 4 ouă
- 125 ml cremă de soia
- 2 linguri de grâu încolțit
- 3 linguri de ulei vegetal
- 2 mere
- 6 smochine deshidratate
Mod de preparare prăjiturele cu smochine și grâu încolțit
Mai întâi se bat ouăle cu zahărul până când se obține un amestec aproape alb, apoi se adaugă mierea lichidă și se încorporează și aceasta. Se adaugă făina, praful de copt, grâul încolțit și uleiul vegetal.
Se amestecă totul până se obține o compoziție omogenă, se adaugă merele tăiate în bucăți mici și smochinele, tăiate de asemenea, mărunt. Se unge o tavă cu ulei și se răstoarnă compoziția obținută. Se introduce tava la cuptor, la foc mediu, pentru circa 30 de minute. Așadar, ai două alternative de a folosi grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei, orice ai alege, alege să nu îl arunci la gunoi!