Ce trebuie să faci după ce mănânci la masa de Paște. Atenție! Este foarte important

Ce trebuie să faci după ce mănânci la masa de Paște. Atenție! Este foarte important
Sfaturi pentru români, după masa de Paște

După o perioadă de 40 de zile de post, pentru cine a ținut-o, românii se așează la masa de Paște. Gospodinele au gătit tot felul de bunătăți tradiționale pentru cei dragi. Dar trebuie să aveți în vedere că mâncatul excesiv dăunează sănătății. Află în cele ce urmează ce trebuie să faci după ce mănânci de sărbători.

Românii exagerează la masa de Paște

Medicii observă cum, de la an la an, în perioada sărbătorilor, tot mai mulți români ajung la Urgențe. Motivul? Mănâncă excesiv la masa de Paște diverse combinații de alimente care cad greu la stomac. Din păcate, excesul culinar își lasă mereu amprenta asupra sănătății.

Combinațiile alimentare sunt păcătoase și pentru cei care nu mănâncă în cantități mari. Medicii sunt de părere că oamenii trebuie să consume cantități mici din fiecare fel, la masa de Paște. Trebuie ca alimentele să fie variate pentru a socializa. În plus, de pe masa de sărbători nu trebuie să lipsească salata.

„Să mâncăm puţin şi variat, iar pentru a ne sătura şi socializa la masa tradiţională de Paşte am putea apela din plin la salate verzi, diverse crudităţi – tulpină de ţelină, castraveţi, roşii, etc.

Este bine, de asemenea, să consumăm un ceai de plante la 30 minute după masă şi să ieşim la o plimbare în loc să stăm să ronţăim dulciuri, alune şi covrigei”, spune directorul medical al Spitalului Mioveni, Alexandru Iacobescu, specialist în Chirurgie Generală.

Românii care țin post, predispuși la probleme de sănătate

Cei care se simt rău de cele mai multe ori sunt cei care au ținut post. Motivul este lesne de înțeles. După zilele de abstinență, aceștia consumă multe alimente grele și, cel mai probabil, în cantități mari. Medicii susțin că alimentele eliminate în Postul Paștelui trebuie reintroduse treptat în meniul zilnic.

În plus, cei care gătesc bucate tradiționale din miel trebuie să fie atenți. Acestea se consumă moderat, chiar dacă e vorba de ciorbă, friptură sau drob. Starea de rău este amplificată și de consumul ridicat de băuturi carbogazoase sau de alcool.

„Să ne străduim să revenim, fără probleme, la stilul alimentar obişnuit”, este mesajul de pe Facebook al Spitalului Orășenesc Mioveni, scris de medicul Alexandru Iacobescu.

Ce trebuie să facem după masa de Paște

Conform medicilor, fie care masă de sărbători trebuie însoțită de un ceai pentru digestie și plimbare. Specialiștii ne recomandă ca, la câteva minute după ce am servit masa, fie ea copioasă sau nu, să ne plimbăm cel puțin 30 de minute. Mai ales dacă vremea este frumoasă. Românii sunt sfătuiți să iasă în parc alături de cei dragi și, de ce nu, cu o sticlă de ceai făcut în casă!