Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut cardul de la STB? De ani de zile, Societatea de Transport Bucureşti – STB SA a început să utilizeze un sistem modern de taxare, care este bazat pe tehnologia cardurilor de transport contactless. Din 2006, abonamentele de carton şi biletele de hârtie au fost înlocuite cu carduri din plastic. Din păcate, nu toată lumea știe să folosească aceste carduri, iar unii ajung chiar să le piardă din neatenție, la un moment dat.
Din 2018, Regia de Transport București s-a transformat în Societatea de Transport Bucureşti – STB SA, după cum anunța fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea. În plus, bucureștenii au început să circule cu autobuze noi, Euro 6, acesta fiind primul mare proiect din Planul de Mobilitate Urbană derulat de către fosta Administraţie.
La vremea respectivă, Primăria Capitalei a achiziționat 400 de modele de vehicule. Tot de atunci, STB SA a pus la dispoziția călătorilor mai multe modalități de plată pentru transportul în comun, și anume:
Societatea de Transport Bucureşti – STB SA a pus la dispoziția bucureștenilor două carduri active, unul nominal și unul nenominal. Cardul activ nominal este gratuit la prima emitere a acestuia și se poate elibera pe baza actului de identitate, la oricare punctele de vânzare din rețeaua STB SA. Este destul de benefic, deoarece poate fi încărcat cu toate titlurile de călătorie din oferta tarifară a STB SA.
De asemenea, încărcarea lui se face la toate centrele de vânzare, la automatele de vânzare și prin intermediul platformei de reîncărcare on-line.
Totodată, dacă cardul ți s-a furat, l-ai pierdut sau pur și simplu l-ai deteriorat, sistemul automat de taxare asigură posibilitatea de a transfera, pe un nou card, titlurile de călătorie.
În ce constau acestea: soldul din portofelul electronic și/sau perioada neutilizată din abonament! Dacă se emite a doua oară cardul, prețul acestuia este de 4,7 lei.
Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut cardul de la STB! Cardul activ nenominal poate fi cumpărat la prețul de 3,7 lei, de la toate punctele ale STB SA.
Acest tip de card pentru transportul în comun poate fi încărcat cu portofel electronic, călătorii și abonamente de 24 ore, 72 ore sau 7 zile. Reîncărcarea lui se face și la automatele de vânzare.
Majoritatea bucureștenilor aleg cardul activ nenominal, datorită faptului că oferă mai multă flexibilitate, fiind transmisibil.
De reținut este faptul că titlurile de călătorie existente pe cardul activ nenominal nu se pot recupera, în caz de furt, pierdere sau deteriorare a cardului.
În vara lui 2018, Primăria Capitalei a semnat contractul cu turcii de la Otokar pentru 400 de autobuze noi, pentru bucureșteni.
La vremea respectivă, Gabriela Firea a fost cea care a pus la punct toate detaliile achiziționării.
Pe pagina ei personală de Facebook, fostul primar explica ce avea de gând să facă cu traficul și infrastructura rutieră din Capitală.
100 de autobuze au fost livrate în 2018, iar restul de 300 au intrat în circulație din anul 2019.
„Un preț corect mai ales că este vorba de autobuze ultramoderne dotate la cele mai înalte standarde.
Autobuzele au tot confortul, aer condiționat, sistem de taxare inteligent, sistem GPS care permite localizarea în trafic și furnizarea către călători a informațiilor legate de timpii de așteptare în stație și de parcurgere a traseului.
Sunt accesibilizate pentru toate categoriile de pasageri, beneficiază de supraveghere video atât în interior, cât și în exterior”, preciza Gabriela Firea, într-un video postat pe Facebook.