Ce trebuie să faci cu varza înainte de o pune la murat. Secretul lui Radu Anton Roman, dezvăluit. Va schimba tot

de: Ioana Bucur
26 09. 2023

Dacă îți dorești să prepari sarmale delicioase, cheia succesului este ingredientul principal: foile de varză murată. Regretatul Radu Anton Roman a dezvăluit un truc neașteptat, dar cu efecte spectaculoase. Află, din rândurile de mai jos, ce trebuie să faci cu varza înainte de a o pune la murat. Nu sări niciodată peste acest pas.

Toamna, sezonul murăturilor

Toamna este, fără doar și poate, sezonul pregătirilor pentru lunile de iarnă. Gospodinele din toate colțurile țării pregătesc borcane cu zacuscă, gem, bulion și tradiționalele murături.

Când vorbim despre murături, de pe listă nu pot lipsi castraveții, gogoșarii, gogonelele sau varza. Cea din urmă este, de fapt, ingredientul cheie al preparatului ce nu lipsește de pe mesele românilor de Crăciun și Revelion: sarmalele. Orice gospodină știe că varza murată este, de fapt, secretul reușitei, în acest caz.

Ingrediente varză murată

Dacă vrei să pui varză la murat, vei avea nevoie de:

  • între 20 și 25 de verze, potrivite ca mărime
  • 20 crengi de mărar uscat
  • 10 rădăcini de hrean
  • 10 legături de cimbru uscat
  • patru sau cinci pumni boabe de porumb
  • un kilogram și jumătate de sare grunjoasă
  • un pahar de piper boabe
  • trei sau patru gutui galbene

Te-ar putea interesa și: Ce să presari pe fundul butoiului înainte de a pune varza la murat. Trucul bătrânilor care o va păstra crocantă până primăvara

Foto: Pexels

Ce trebuie să faci cu varza înainte de o pune la murat

Regretatul Radu Anton Roman a dezvăluit un truc neașteptat, dar cu efecte spectaculoase. Înainte să pui varza la murat, este foarte important să fie ținută afară în jur de două săptămâni, așa se va frăgezi.

Un alt secret pentru a obține varză murată aromată este butoiul. Acesta trebuie să fie făcut din lemn de stejar, în niciun caz din plastic.

Înainte de a pune legumele în el, butoiul se opărește. În apa folosită pentru acest proces se toarnă apoi un kilogram de var nestins. Soluția obținută se lasă să acționeze în jur de 24 de ore. A doua zi, se repetă spălarea, cu câteva ape clocotite. Se procedează la fel și cu capacul.

Dacă îți dorești să obții zeamă de varză limpede și cu o aromă deosebită, poți pune varza la murat într-un butoi în care s-a păstrat înainte țuică.

Te-ar putea interesa și: Când se pune varza la murat pentru iarnă. Trucul pe care toate gospodinele îl folosesc