Ce trebuie să faci cu primul ou vopsit de Paşte. Puţini credincioşi mai ţin cont, bunicii noştri aşa procedau

de: Sabina Anastasia
13 04. 2023

Tradiția vopsirii ouălor există de multe secole și este practicată astăzi în numeroase culturi. Playtech Știri îți explică ce trebuie să faci cu primul ou vopsit de Paşte. Așa procedau bunicii credincioși, puțini mai țin cont de aceste obiceiuri.

Care este istoria obiceiului de a vopsi ouă

Tradiția vopsirii ouălor de Paște își are rădăcinile chiar în festivalurile păgâne antice, ce erau organizate pentru a celebra sosirea primăverii, spun unele voci. Oul era un simbol al renașterii și era adesea folosit în cadrul acestor evenimente.

Pe măsură ce creștinismul s-a răspândit în Europa, simbolismul oului a fost încorporat în sărbătorile pascale. Ouăle au fost folosite pentru a reprezenta învierea lui Iisus Hristos, deoarece erau considerate un element ce indica o nouă viață și era o amintire a pietrei care a fost rostogolită de pe mormânt.

Tradiția vopsirii ouălor în perioada sărbătorilor pascale își are, probabil, originea în Europa de Est, unde oamenii obișnuiau să decoreze ouăle folosind ceară și coloranți. Aceste ouă erau apoi dăruite sub formă de cadouri membrilor familiei sau prietenilor apropiați sau folosite la ceea ce se mai cunoaște drept „vânătoare de ouă”.

În timp, practica vopsirii ouălor de Paște s-a răspândit în toată Europa. Astăzi, multe culturi au propriile lor moduri de a decora ouăle, apelând la o mare varietate de culori, modele și tehnici. Sunt, de obicei, fierte, apoi vopsite sau pictate. Potrivit tradiției creștine, oul este un simbol al învierii lui Iisus Hristos.

Ce trebuie să faci cu primul ou vopsit de Paşte

Astăzi, oamenii vopsesc ouăle apelând la metodele tradiționale, cu coloranți naturali, cum ar fi coaja de ceapă sau sucul de sfeclă, precum și la metodele moderne care presupun utilizarea a diverse kituri cumpărate din magazine și coloranți sintetici.

În România, vopsirea ouălor este una dintre cele mai importante tradiții ce se respectă de sărbătorile pascale. Credincioșii nu uită niciodată să picteze ouăle inclusiv cu simboluri precum crucea, pentru a marca învierea lui Iisus Hristos. Tu știi ce ar trebui să faci cu primul ou vopsit, potrivit obiceiurilor vechi?

Pe vremea bunicilor noștri, primul ou care se vopsea trebuia neapărat să fie roșu. Era, apoi, pus lângă icoana Maicii Domnului. Credincioșii îl păstrau în locul respectiv până anul viitor. Unele voci spun că, dacă oul este întreg și complet, după trecerea celor 12 luni, înseamnă că oamenii din locuința respectivă vor avea parte de sănătate și bunăstare.

Te-ar putea interesa și: Cum faci cel mai bun stufat de miel. Ingredientul care nu trebuie să lipsească, e esenţial pentru un gust special

În ziua de Paște, credincioșii iau câte un ou în mână și îl schimbă cu cel al celeilalte persoane, spunând: „Hristos a înviat”.