Cei mai experimentați patiseri au dezvăluit care sunt secretele unui cozonac perfect. Află în rândurile de mai jos cum trebuie să alegi ouăle și ce trebuie să faci cu ele înainte de a le pune în compoziție, pentru ca preparatul final să aibă o culoare frumoasă și un gust desăvârșit.
Cozonacul este unul dintre cele mai populare deserturi, nelipsite de pe mesele românilor în mod deosebit în zilele de sărbătoare. Este preparat precum o pâine, doar că prezintă ingrediente suplimentare dulci în compoziție. Se pare că istoria lui are rădăcini în urmă cu 4 mii de ani.
Cuptoarele pentru copt existau încă din timpul Egiptului antic, potrivit descoperirilor arheologice. Egiptenii știau să prepare multe feluri de pâine dospită, inclusiv îndulcite cu miere. Tehnicile de dospire și de coacere au evoluat în timp, spun cercetătorii.
Grecii, de exemplu, făceau în perioada antică un tip de cozonac îndulcit cu miere și presărat cu nuci. Romanii au diversificat rețeta, incluzând ouă, unt și fructe uscate. În Evul Mediu, cozonacii se preparau cu fructe uscate pentru a rezista mai multe zile fără să se strice.
Cei mai experimentați patiseri au dezvăluit care sunt secretele ce stau la baza unui cozonac perfect. Unul dintre ele se referă la modul în care se aleg ouăle introduse în compoziție și felul în care sunt manipulate înainte de a pune aluatul la copt în cuptor.
Citește și: Cozonacul nu mucegăiește, e pufos și se desface fâșii. Ingredientul secret folosit de Gina Bradea
În primul rând, este important să alegi ouăle potrivite. La rețeta de cozonac se folosesc doar ouă de găină – niciodată ouă de rață sau ouă de gâscă. Dacă vei folosi ultimele două tipuri de ouă menționate, aluatul nu va crește pufos, fiindcă acestea sunt mult prea dense.
Este, de asemenea, important ca ouăle se fie la temperatura camerei. Nu găti niciodată cozonac când în bucătărie este frig. Înainte să te apuci de prepararea aluatului pentru cozonaci, încălzește bucătăria la o temperatură de cel puțin 19 grade Celsius. Nu uita să ouăle reci împiedică aluatul să crească pufos.
Citește și: Ingredientul care trebuie pus în ouăle pentru aluatul de cozonac. Trucul este eficient
Nu pune niciodată ouăle direct în aluat. Înainte de a le introduce în compoziție, freacă-le cu puțină sare într-n bol de bucătărie, abia apoi adaugă-le în restul ingredientelor. Sarea va spori culoarea gălbenușului, iar cozonacii vor avea, la final, o culoare frumoasă, spun patiserii.