09 oct. 2023 | 09:26

Ce trebuie să faci cu ouăle înainte de a le pune în cozonac. Doar aşa vor avea o culoare frumoasă, e secretul patiserilor

Sfaturi Culinare
Ce trebuie să faci cu ouăle înainte de a le pune în cozonac. Doar aşa vor avea o culoare frumoasă, e secretul patiserilor
Ce să faci cu ouăle pentru cozonac, înainte de a le adăuga în compoziție. Care sunt secretele puse în practică de patiseri.

Cei mai experimentați patiseri au dezvăluit care sunt secretele unui cozonac perfect. Află în rândurile de mai jos cum trebuie să alegi ouăle și ce trebuie să faci cu ele înainte de a le pune în compoziție, pentru ca preparatul final să aibă o culoare frumoasă și un gust desăvârșit.

Diversificarea cozonacului, din antichitate până azi

Cozonacul este unul dintre cele mai populare deserturi, nelipsite de pe mesele românilor în mod deosebit în zilele de sărbătoare. Este preparat precum o pâine, doar că prezintă ingrediente suplimentare dulci în compoziție. Se pare că istoria lui are rădăcini în urmă cu 4 mii de ani.

Cuptoarele pentru copt existau încă din timpul Egiptului antic, potrivit descoperirilor arheologice. Egiptenii știau să prepare multe feluri de pâine dospită, inclusiv îndulcite cu miere. Tehnicile de dospire și de coacere au evoluat în timp, spun cercetătorii.

Grecii, de exemplu, făceau în perioada antică un tip de cozonac îndulcit cu miere și presărat cu nuci. Romanii au diversificat rețeta, incluzând ouă, unt și fructe uscate. În Evul Mediu, cozonacii se preparau cu fructe uscate pentru a rezista mai multe zile fără să se strice.

Care sunt secretele unui cozonac perfect

Cei mai experimentați patiseri au dezvăluit care sunt secretele ce stau la baza unui cozonac perfect. Unul dintre ele se referă la modul în care se aleg ouăle introduse în compoziție și felul în care sunt manipulate înainte de a pune aluatul la copt în cuptor.

Citește și: Cozonacul nu mucegăiește, e pufos și se desface fâșii. Ingredientul secret folosit de Gina Bradea

În primul rând, este important să alegi ouăle potrivite. La rețeta de cozonac se folosesc doar ouă de găină – niciodată ouă de rață sau ouă de gâscă. Dacă vei folosi ultimele două tipuri de ouă menționate, aluatul nu va crește pufos, fiindcă acestea sunt mult prea dense.

Ce să faci cu ouăle, înainte de a le pune în aluat

Este, de asemenea, important ca ouăle se fie la temperatura camerei. Nu găti niciodată cozonac când în bucătărie este frig. Înainte să te apuci de prepararea aluatului pentru cozonaci, încălzește bucătăria la o temperatură de cel puțin 19 grade Celsius. Nu uita să ouăle reci împiedică aluatul să crească pufos.

Citește și: Ingredientul care trebuie pus în ouăle pentru aluatul de cozonac. Trucul este eficient

Nu pune niciodată ouăle direct în aluat. Înainte de a le introduce în compoziție, freacă-le cu puțină sare într-n bol de bucătărie, abia apoi adaugă-le în restul ingredientelor. Sarea va spori culoarea gălbenușului, iar cozonacii vor avea, la final, o culoare frumoasă, spun patiserii.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Mesajele ascunse în felicitările de Crăciun de Casa Regală Britanică
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Pensionarii care primesc PENSII DIFERITE de la 1 ianuarie
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro