01 oct. 2023 | 20:53

Cozonacul nu se mucegăiește, e pufos și se desface fâșii. Ingredientul secret folosit de Gina Bradea

Diverse
Cozonacul nu se mucegăiește, e pufos și se desface fâșii. Ingredientul secret folosit de Gina Bradea
Cozonacul nu se mucegăiește, e pufos și se desface fâșii. Ingredientul secret folosit de Gina Bradea

Gina Bradea este una dintre cele mai cunoscute bucătărese din România. Oferă cele mai prețioase sfaturi culinare, care le ajută pe gospodinele de pretutindeni. A dezvăluit chiar și cum se face cel mai delicios cozonac, ce nu mucegăiește deloc și se rupe fâșii, chiar și la câteva zile după ce l-ai copt.

Ce să pui în cozonac ca să iasă pufos

Gina Bradea cunoaște secretul celui mai bun cozonac. Dacă urmezi rețeta ei, vei reuși să faci un preparat etrem de bun, ca la carte. Este o alternativă mai ieftină a cozonacului original, cu mai puține ouă decât de obicei.

Bucătăreasca a dezvăluit ce pun în compoziție, astfel încât aluatul să iasă pufos. Chiar și după câteva zile de când l-ai copt, tot va fi pufos, fraged și se va rupe fâșie cu fâșie. Nu mucegăiește deloc și nici nu se întărește. În loc de 20 de ouă, vei folosi doar 10.

Ingrediente:

1 kg făină
14 g drojdie uscată Dr. Oetker sau 40 g drojdie proaspătă
10 gălbenușuri
coajă de la 1 lămâie și 1 portocală
250-300 g zahăr
400 ml lapte cald
150 g unt moale
50 ml ulei
vanilie sau 1 pastă de vanilie
1 praf de sare
după gust stafide, rahat, cacao, nucă, fructe confiate
1 ou pentru uns

Adăugarea de unt sau ulei în aluatul de cozonac poate face cozonacul mai moale și mai gustos. Puteți folosi chiar și unt topit, dar ideea este să existe o urmă de ulei, care să facă aluatul fraged, nelipicios.

Trucuri pentru cel mai bun cozonac

Alegeți o făină de panificație de înaltă calitate, care are un conținut mai mare de gluten. Glutenul ajută cozonacul să se dospească așa cum trebuie și să se coacă frumos, peste tot.

Utilizați drojdie proaspătă, deoarece aceasta are o compoziție mai bună decât cea uscată și ajută la creșterea cozonacului. De asemenea, lăsați aluatul să dospească suficient de mult. În general, un cozonac are nevoie de cel puțin 1-2 ore pentru a dospi, dar puteți lăsa aluatul mai mult timp, în funcție de rețetă.

Vezi și: Cum face Gina Bradea cele mai bune chiftele cu cartofi. Secretul stă într-un detaliu banal, multe gospodine nu țin cont

Asigurați-vă că amestecați aluatul bine, pentru a obține o structură uniformă și pentru a activa glutenul. Utilizați o mașină de pâine sau un sau amestecați cu mâinle cu atenție, până când obțineți un aluat elastic și toate ingredientele s-au amestecat.

Coaceți cozonacul într-o formă de copt unsă și tapetată cu hârtie de copt pentru a evita lipirea. Zahărul și sarea nu trebuie să lipsească din rețetă. Acestea nu doar conferă un gust special, ci și ajută la textura pufoasă.

Dacă doriți să conferiți cozonacului un aspect lucios și o crustă subțire și crocantă, puteți aplica o glazură sau puteți unge cozonacul cu ou bătut înainte de coacere.

Când știm că s-a copt cozonacul

O metodă de bază pentru a verifica dacă cozonacul este copt este să vă uitați la culoarea crustei. Cozonacul ar trebui să fie auriu în exterior. Verificați partea de sus și lateralele pentru a vă asigura că are o culoare uniformă.

O metodă de bază pentru a verifica dacă cozonacul este copt este să vă uitați la culoarea crustei. Cozonacul ar trebui să fie frumos auriu în exterior. Verificați partea de sus și lateralele pentru a vă asigura că are o culoare uniformă.

Citește și: Nu mai fierbe gogoșarii pentru la iarnă. Pont de la Gina Bradea să-i faci fără multă muncă, ies aromați și crocanți

Utilizați o scobitoare sau un cuțit subțire și lung pentru a verifica interiorul cozonacului. Introduceți scobitoarea în partea cea mai groasă a cozonacului. Dacă scobitoarea iese curată, fără aluat lipicios sau urme umede, cozonacul este gata. Dacă încă se mai ia aluat, mai lăsați cozonacul în cuptor pentru câteva minute.

Timpul exact de coacere variază în funcție de dimensiunea și tipul de cozonac, precum și de temperatura cuptorului. De obicei, un cozonac mediu are nevoie de aproximativ 25-35 de minute la o temperatură de 180-190°C, dar este important să urmați indicațiile din rețetă și să verificați regulat.

O altă metodă precisă este să utilizați un termometru pentru alimente pentru a măsura temperatura internă a cozonacului. Cozonacul este gata când temperatura internă atinge aproximativ 93-95°C.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
Monica Tatoiu, ritualul de la care nu se abate de Revelion: „Pe 31 decembrie, la ora 18.00...” Locul îndepărtat unde petrece noaptea dintre ani
Click.ro
Columbia, cel mai mare exportator de mercenari din lume: „Suntem ca fotbaliștii. Recrutorii ne văd munca și ne fac o ofertă”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii pe cei doi. Imaginile fac înconjurul internetului / FOTO
Unica.ro
Locurile din avion, care îți pot salva viața. Sunt cele mai sigure
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu în turul 2! Anunțul venit chiar acum despre decizia CCR
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
DECIZIE FINALĂ privind ANULAREA ALEGERILOR! RĂSTURNARE pentru CĂLIN GEORGESCU
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Andreea Ignat, Michele Răduță și Daniel Dumitrache se luptă diseară, 20:30, în Finala Chefi la cuțite, pentru trofeul sezonului 14
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro