Mușcatele sunt plante colorate, foarte populare pentru ghivecele suspendate, containere și grădinile de flori. Rezistente la secetă și căldură, aceste plante anuale delicate pot înflori toată vara, de la începutul lunii iunie până în toamnă. Iată ce trebuie să faci cu mușcatele în luna martie ca să înflorească spectaculos.
Fiind iubitoare de soare, aceste plante nu ar trebui să fie plasate afară până când temperaturile nocturne nu sunt regulat peste 13 grade. Apoi, spre sfârșitul verii, când temperaturile nocturne încep să scadă sub această temperatură, ele trebuie aduse înăuntru.
Vezi și: Cum să cureți mușcatele pentru a fi mai frumoase. Nu tăia toate florile moarte simultan
Când vrei să cumperi mușcate, uită-te să fie sănătoase. Frunzele nu trebuie să aibă decolorări pe sau sub ele, iar tulpinile vor fi robuste, nu subțiri. Asigură-te că eviți plantele cu semne evidente de dăunători.
Așează plantele în ghivece mari cu găuri de scurgere pentru a evita putrezirea rădăcinilor. Pentru a permite răspândirea rădăcinilor, plantează o plantă (posibil două) într-un ghiveci mare.
Atunci când le plantezi în containere, folosește un amestec de pământ bine drenant. Mușcatele nu își doresc să stea în sol ud sau compactat.
Evită plantarea prea densă în pământ pentru a permite plantelor o bună circulație a aerului. Este foarte important să le oferi un spațiu generos pentru creșterea rădăcinilor.
Citește și: Mugurii de magnolie nu înfloresc în curtea ta? Ce schimbări trebuie să faci
De asemenea, pentru a evita dăunătorii, practică rotația culturilor și nu planta mușcatele în același loc în fiecare an.
Dacă aduci planta în casă pentru iarnă, udă mult mai puțin, dar nu lăsa rădăcinile să se usuce complet.
Mușcatele se descurcă cel mai bine atunci când li se oferă o perioadă de repaus în lunile de iarnă, în timpul cărora folosesc mai puțină apă și nu cresc mult. Ele pot fi replantate în primăvară pentru a încuraja creșterea nouă sau, dacă au nevoie de revitalizare.
Singurul lucru mai dificil decât a obține apariția de noi creșteri este să le menții.
În luna martie, trebuie să trezești plantele și să crești treptat temperatura ambientală, dar și frecvența de udare. Asta va face ca planta să facă noi lăstari.
Crește temperatura cu 2-3 grade și udă mai des mușcatele. Trebuie mutate plantele în locuri din ce în ce mai calde, astfel încât să fie gata pentru plantarea de lăstari noi în luna martie.
Asigură-te că mușcatele primesc un îngrășământ bogat în tot ca să crească bine. Aplică îngrășământul așa cum scrie pe eticheta produsului.
După transplantare, udă plantele cu un pulverizator, pentru că trebuie bine umezit, dar nu excesiv pentru că vor putrezi rădăcinile.
Vezi și: Când se bagă mușcatele în casă. Le putrezesc rădăcinile dacă faci această greșeală
În lunile de creștere activă, fertilizează la fiecare 2 săptămâni.