Ce trebuie să faci cu făina pentru cel mai bun cozonac opărit. Secretul rețetei de zeci de ani

de: Ioana Bucur
15 04. 2024

Ai nevoie de răbdare, câteva ingrediente și dorința de a pune pe masă un desert tradițional delicios, cu care să îți răsfeți familia și musafirii. Află, din rândurile de mai jos, ce trebuie să faci cu făina pentru a obține cel mai bun cozonac opărit. Rețeta este veche de zeci de ani, folosită cu încredere de gospodine din toate colțurile țării.

Rețetă veche de cozonac opărit

Nu există masă de sărbătoare de pe care să lipsească acest desert tradițional. Cu toate că, la prima vedere, nu pare să fie prea complicat de făcut, practica ne dovedește că realitatea este cu totul alta.

Secretul succesului poate fi o rețetă veche de zeci de ani, folosită cu încredere de gospodine din toate colțurile țării.

Ingrediente

Cozonacul opărit poate fi umplut cu nucă, mac, rahat, stafide, mere sau brânză. Pentru a prepara doi cozonaci, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

  • un kilogram de făină
  • 12 gălbenușuri
  • o jumătate de litru de lapte
  • 50 grame de drojdie
  • patru linguri de smântână
  • 250 mililitri de ulei
  • coaja rasă de la o lămâie
  • vanilie
  • o lingură de untură

Te-ar putea interesa și: Cozonac de Paște, rețeta preferată a lui Arsenie Boca. Datează din 1865

Foto: Profimedia

Mod de preparare

Modul de preparare este diferit față de rețeta clasică. Vei începe prin a pune la fiert 200 mililitri de lapte. Făina trebuie să fie opărită. Se lasă la răcit și se prepară maiaua din drojdie, sare, zahăr și puțin lapte călduț (nu fierbinte). Se lasă câteva minute să crească.

Într-un bol separat, se bat bine cele 12 gălbenușuri cu zahăr, smântănă și puțină sare.

Cantitățile rămase de zahăr și lapte se pun la fiert pentru a obține un sirop. După ce se răcește puțin și maiaua a crescut, se combină, se amestecă și apoi începe frământarea.

Aluatul se frământă mult, în jur de o oră, adăugând treptat ulei. Se lasă apoi la crescut până când își dublează volumul.

Din aluatul obținut se pot face doi cozonaci opăriți, cu umplutura preferată – nucă, mac, rahat, stafide, mere sau brânză.

Te-ar putea interesa și: Cozonac mare și pufos după o rețetă veche de 170 de ani. Marii bucătari nu uitau niciodată de acest ingredient secret